Vejr

Rekord-tidligt uvejr truer Florida

Aldrig før har der været ni navngivne tropiske uvejr så tidligt på året.

Den tropiske storm Isaias ramte tidligere i dag Puerto Rico. Det oplyser det amerikanske orkanvarslingscenter NHC.

Isaias er den niende navngivne tropiske storm eller orkan i år, hvilket er ny rekord.

TROPISKE ORKANER

Orkaner deles op i kategorier fra et til fem, hvor kategori et i store træk begynder, hvor de værste danske orkaner slutter, mens kategori fem-orkaner i princippet ødelægger stort set alt på deres vej. 

- Vi har ikke set så mange navngivne storme så tidligt på året før. Det viser, at det er en usædvanlig aktiv sæson i år, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

Isaias' bane er lidt uforudsigelig, og den er endnu ikke oppe i orkankategorierne, men den har potentialet til at ramme Florida med stor kraft lørdag, muligvis som en kategori 2-orkan.

- Den ligger lige på kanten til at blive en kategori 1-orkan. Hvis det sker, er det noget, vi kommer til at hører mere om, siger Andreas Nyholm.

Torsdag formiddag nærmer Isaias sig Den Dominikanske Republik.

Hvis Isaias udvikler sig kraftigere hen over de kommende dage, og den rammer Florida, kan det give yderligere udfordringer.

Florida er i forvejen relativt hårdt ramt af coronavirus, og i en evakueringssituation vil det blive meget svært at overholde social afstand og udvidede hygiejnekrav

En mulig bane for Isaias hen over weekenden. Hvis den opsamler energi fra de varme havvand undervejs, kan det udvikle sig til en alvorlig situation.

Der er ingen oplysninger om skader i Puerto Rico, hvor stormen ud over kraftige vinde har givet voldsom nedbør.

Isaias rammer senere torsdag Den Dominikanske Republik. Her bliver der også tale om massive nedbørsmængder, uden at Isaias vil nå decideret orkanstyrke.

Kan få 15 centimeter vand fra oven

Myndighederne i Den Dominikanske Republik har løftet advarselsniveauet til rød, men advarer primært om jordskred og pludselige oversvømmelser, da der kan falde op mod 150 millimeter regn på kort tid.

Til sammenligning falder der omkring 750 millimeter nedbør i Danmark om året.

Tropiske storme og orkaner navngives alfabetisk, og den hidtil tidligste med startbogstavet I var kategori 2-orkanen Irene fra 7. august 2005.

Seneste navngivne tropiske orkan var Hanna, der sidste uge ramte blandt andet Texas og Mexico. Hanna var ligeledes en ny rekord, da den slog det hidtil tidligste H-uvejr med 11 dage.