Vejr

Kraftig regn forværrer katastrofen i Yemen

Oversvømmelser rammer ned i verdens største humanitære katastrofe.

Kraftig regn har udløst store oversvømmelser i Yemen, hvor et tocifret antal mennesker er omkommet og tusinder af hjem ødelagte. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Landets regnsæson, der normalt varer fra maj til september, har i år været kraftig, og der er ikke bedring i sigte.

- Det er usædvanlige mængder regn, der ventes at falde de næste mange dage, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm:

- De akkumulerede mængder er mange steder over 100 millimeter, og lokalt kan man få op mod 200 til 300 millimeter de næste fem dage, siger han videre.

Til sammenligning falder der omkring 750 millimeter i Danmark på et helt år.

Veje bliver skyllet væk

Oversvømmelserne rammer oven i det, eksperter betegner som verdens værste humanitære katastrofe.

Yemen er det fattigste af de arabiske lande, og mange af de dårligt byggede veje er skyllet væk.

- Kombinationen af coronavirus, konflikt og kraftig regn går ud over millioner af yemenitter over hele landet, siger Abdi Ismail, der står i spidsen for Røde Kors’ indsats i landet.

Ifølge Røde Kors har 33.000 fordrevne mennesker i teltlejre i den sydlige del af landet mistet alt. Det vil sige deres telte, ejendele og for nogle tilfælde deres liv i oversvømmelserne.

Mange af de fordrevne er nu uden adgang til mad.

I hovedstaden Sanaa omkom fire personer, da et hotel styrtede sammen efter tre dages regn. Redningsfolk leder fortsat efter savnede i ruinerne.

Oversvømmelserne har også forurenet mange drikkevandsbrønde og dermed forværret et koleraudbrud, der har stået på siden januar.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der indtil nu har været 127.900 tilfælde af kolera i landet i 2020.

Det stillestående ferskvand efter oversvømmelserne forventes at forøge antallet af malariatilfælde, da det er der, malariamyggene udklækkes.

Ifølge FN lever 85 procent af befolkningen i ekstrem fattigdom.

Det anslås, at 80 procent af landets 24,1 millioner indbyggere har brug for nødhjælp og beskyttelse. For de 14 millioner er behovet akut.