Vejr

Rekordregn oversvømmer byer i Japan

De rekordstore regnmængder har fået Mogami-floden til at gå over sine bredder. Vandet er trængt ind i flere byer langs flodens bredder.  Jiji Press / Ritzau Scanpix

Store vandmasser udløser jordskred og får floder til at gå over deres bredder.

Rekordstore regnmængder har oversvømmet beboede områder og udløst jordskred i det nordlige Japan. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Et stort antal mennesker er evakueret.

- Det er en klassisk situation med fastlåst frontsystem og varm og fugtigt luft. Og det hele forværres af terrænet derovre. Al regnen samler sig neden for bjergene og giver oversvømmelser langs floderne, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Mogami-floden i Yamagata-præfekturet er løbet over sine bredder i fire områder.

Floden har oversvømmet flere byer langs dens bredder.

- Det ser vådt ud derovre. Et hurtigt blik viser 185 millimeter regn på to dage i præfekturets hovedby Yamagata, og der kan der meget vel være kommet mere enkelte steder mellem de officielle målestationer, siger Thomas Mørk.

Faren er ikke ovre

Ifølge talsmand for den japanske regering Yoshihide Suga er der ingen bekræftede dødsfald, men han opfordrer folk til at forlade de truede områder straks.

Yoshihide Suga oplyser, at endnu en flod er gået over sine bredder i nærheden af Akita.

Et mudderskred har isoleret et område med mere end 500 mennesker. Det japanske meteorologiske institut advarer om flere jordskred.

Videoen af oversvømmelserne i tweetet er taget fra en bro fra byen Oishida i Yamagata.

Billeder fra de oversvømmede områder viser huse stående i det mudrede vand og redningsfolk, der leder efter beboere i de oversvømmede områder.

Oversvømmelserne har også lammet trafikken flere steder. Højhastighedstoget Yamagata Shinkansen kan ikke køre, og enkelte lokale motorveje er også lukket ned.

I de kommende dage kan indbyggerne forvente mere regn, der kan forværre situationen.