Vejr

Ekstrem varme i Mellemøsten - over 50 grader

I Libanon er der sat ny varmerekord.

Mens vi i Danmark oplever den koldeste juli i mindst 20 år, så er den varme, man i disse dage oplever over dele af Mellemøsten nok en tand for meget for de fleste.

Glohed luft har i dagevis befundet sig over det centrale og vestlige Irak, østlige Iran, samt i både Syrien og Libanon. Selvom temperaturer over 45 grader ikke er usædvanlige på de kanter om sommeren, så er den nuværende hedebølge alligevel ekstrem.

Flere steder er der sat lokale varmerekorder, og i de kommene dage kan der blive sat endnu flere.

Varmest var det mandag i Badrah i det vestlige Irak, hvor temperaturen steg til umenneskelige 52,4 grader - vel at mærke i skyggen, hvor de officielle meteorologiske temperaturmålinger foretages. Det er den højeste temperatur, der er målt i den irakiske by, og den overgår den tidligere rekord på 52,0 grader, der blev målt i juli 2016.

I den irakiske hovedstad Bagdad, kunne indbyggerne opleve temperaturen stige til ekstreme 50,6 grader. Det er blot 0,4 grader fra den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Bagdad, og tirsdag kan temperaturen måske nå et hidtil uset niveau med 51 eller endda 52 grader.

Den højeste temperatur, der overhovedet er målt i Irak, er 53,9 grader, hvilket blev målt i byen Basra 22. juli 2016.

Varmerekord i Libanon

Det var ikke kun i Irak, at den ekstreme hedebølge over Mellemøsten kunne mærkes. I Libanon steg temperaturen mandag eftermiddag til 45,4 grader i Houche-Al-Oumara, hvilket er den højeste pålideligt målte temperatur i Libanons meteorologiske historie.

Folk strømmer til strandene i det sydlige Frankrig 27. juli, efter at temperaturen i dele af landet har nået næsten 40 grader.

Derudover blev der i både Jordan, Saudi-Arabien og Syrien målt temperaturer over 45 grader mandag.

Næsten 45 grader i det sydlige Spanien

Over den sydlige del af den iberiske halvø, blev der søndag målt de hidtil højeste temperaturer i Europa denne sommer.

Varmest blev det i Écija i den spanske provins Andalusien, hvor temperaturen steg til 44,7 grader. Den ekstremt varme luft strømmede også længere mod nord til det sydvestlige Frankrig, hvor man mandag registrerede temperaturer op til 39,9 grader i byen Albi i Tarn. Tirsdag kan temperaturen nå 42 grader, og det kan give nye, lokale varmerekorder flere steder i Frankrig.

Herhjemme i Danmark får vi lørdag et kort strejf af sommervarme, med 25-26 grader, men allerede søndag vender det ustadige vejr tilbage.