Vores jord

Arktisk havis i rekordlav udbredelse

Havisudbredelsen er rekordlav i Ishavet for datoen. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Havisen i Arktis smelter lige nu rekordhurtigt, og vi kan i september ende med den laveste havisudbredelse nogensinde målt.

Aldrig før har vi set så lidt havis i Arktis som nu.

Vi er et sted, som vi aldrig har været før på det her tidspunkt og fortsætter de favorable vejrforhold for afsmeltning, kan vi i september sætte et nyt kedeligt lavpunkt i mængden af arktisk havis.

Indtil i år har 2012 holdt rekorden for lavest udbredelse af havis i september, hvor havisudbredelsen normalt er på et minimum.

Men 2020 har fra begyndelsen budt på rekordvarme og flere hedebølger i det østlige Sibirien, og det har virkelig gjort indhug i havisen.

I juni blev der sat ny varmerekord i Sibirien, da byen Verkhoyansk satte ny rekord med 38 grader, hvilket aldrig er set før nord for polarcirklen.

Lige nu er en ny hedebølge i gang, og tirsdag blev der målt mere end 35 grader i samme område.

Usædvanlig varme nord for polarcirklen igen i denne uge.

Det er især i det østsibiriske hav, Karahavet og Barentshavet, at der mangler havis. På billedet herunder kan man med den orange streg se, hvor havisen plejede at være 20. juli.

Der er faktisk åbent for sejlads via nordøstpassagen allerede nu, og det første russiske skib er på vej til at udnytte den markant kortere rute fra Asien til Europa.

Lige nu er 2020 noget foran 2012 på samme tidspunkt, men det er dog endnu ikke sikkert, at 2020 ender med at slå rekorden, da det afhænger af vejret over Ishavet de kommende to måneder.

Lige nu vurderes det blandt forskere til at være 50 procent sandsynligt, at 2020 slår rekorden fra 2012.

Havisudbredelse, 20. juli 2020.

Når havisen smelter, er det et klart klimasignal, vi ser. Tendensen er tydelig, når man ser henover flere år, og spørgsmålet er nu blot, hvornår vi ser den første sommer uden havis i Arktis.

FN's internationale klimapanel, IPPC, vurderer, at det først indtræffer tæt på år 2100, når vi har nået to graders opvarmning.

Flere klimaforskere er dog begyndt at hælde til, at det allerede bliver omkring 2050, mens de værste prognoser viser, at det kan ske allerede omkring 2030, hvis den nuværende hastighed i afsmeltning fortsætter.

Når havisen forsvinder, udløser det en reaktion, der nemt kan løbe løbsk, da opvarmingen accelererer voldsomt uden is til at reflektere solens stråler. Is reflekterer nemlig op til 90 procent af solens energi tilbage til verdensrummet. Når isen ikke længere er der, vil åbent hav omvendt absorbere en stor del af varmen fra solen og yderligere forsinke dannelse af nyis til efteråret.

Næste sommer vil isen være tyndere og kan smelte endnu hurtigere, og sådan fortsætter det, indtil isen er helt væk.