Vores jord

Enorme tæpper skal redde populær gletsjer

De schweiziske myndigheder har givet en af landets gletsjere en enorm overdækning for at holde på kulden.

Den schweiziske Rhone-gletsjer er et populært turistmål, men den udgør for øjeblikket et noget usædvanligt syn.

For at beskytte gletsjeren mod den globale opvarmning har myndighederne lagt enorme hvide tæpper ud over gletsjeren for at isolere den fra de stigende temperaturer.

Gletsjeren er populær blandt turister, da den er relativt let tilgængelig, og derfor er der også lagt brædder ud til de mange besøgende på den indpakkede gletsjer.

Overdækningen er dog ikke den eneste attraktion. Det er også muligt at følge brædderne ind i nogle imponerende huler og gange i isen.

Rhone-gletsjeren, der ligger i nærheden af Furkapasset i de schweiziske alper, giver blandt andet vand til Rhone-floden og Genevesøen.

Frygten for gletsjerens fremtid er reel, da den globale opvarmning udgør en alvorlig trussel mod alle gletsjere i Europa.

I en rapport fra FN’s klimapanel IPCC forventer forskerne, at 80 procent af de europæiske gletsjere vil være væk ved næste århundredeskifte.

Schweiz har indtil nu mistet 500 ud af landets oprindelige 2000 gletsjere.

Gletsjernes forsvinden frygtes at gå hårdt ud over forsyningen af drikkevand. I første omgang vil afsmeltningen forøge drikkevandsreserverne, men på sigt vil de udtørre.