Vejr

Historisk dårligt sommervejr - vi har kurs mod koldeste juli i over 40 år

Vi har endnu ikke haft en sommerdag i juli - og det er kun sket tre gange tidligere i de seneste 146 år.

Mens flere danskere end nogensinde holder sommerferien i Danmark, viser det danske sommervejr sig fra sin koldeste og mest solfattige side.

Selvom vi kun er halvvejs gennem juli, er den godt på vej til at blive en af de koldeste, vi har oplevet i mange år.

Og lige meget om vi ser på middeltemperaturen, på den absolut højeste temperatur eller på antallet af solskinstimer - så stryger juli 2020 foreløbigt ind på de allernederste pladser i rækken over juli måneder siden 1874.

Næstkoldeste juli i 146 år

I løbet af de første 15 dage af juli ligger middeltemperaturen i år på 13,7 grader.

Det er 1,9 grader koldere end normalt, og det er en temperatur, der foreløbigt gør juli til en af de allerkoldeste i Danmark i de seneste 146 år.

Kun juli 1979 var med 13,6 grader koldere, og i 1898 blev juli lige så kold som den vi hidtil har oplevet i år.

Og selvom der er udsigt til lidt varmere sommervejr og til, at resten af juli skulle blive som normalt, vil den usædvanligt kølige start på måneden alligevel betyde, at den ender som den koldeste juli vi har oplevet siden 1998.

Den kolde start på juli er et markant brud på en række af varme juli måneder, vi generelt har oplevet i de seneste 20 til 30 år, hvor middeltemperaturen for juli er steget med over en grad.

De fire varmeste juli måneder har vi således alle haft inden for de seneste 26 år, og den seneste af dem er den varme og knastørre juli 2018, som sikkert stadig står i frisk erindring hos mange.

Den varmeste juli gennem tiderne havde vi i 2006. Dengang var middeltemperaturen 19,8 grader - der er mere end seks grader varmere end i år.

På vej mod sjælden juli uden en eneste sommerdag

Det er især temperaturen i dagtimerne, der sender det samlede regnskab over manglende varme helt i bund.

Månedens foreløbige gennemsnit af dagens højeste temperaturer på landsplan har blot været 17,1 grader.

Skulle det forblive sådan resten af måneden, er det ny rekord.

I 1965 var gennemsnittet af dagens højeste temperaturer i juli 17,5 grader.

Selvom der venter en kortvarig periode med varmere vejr i de kommende dage, kan det ende med, at vi får en af de sjældne juli måneder uden en eneste sommerdag.

Foreløbigt er månedens absolut højeste temperatur blot 22,1 grader, og kun tre gange tidligere er det sket, at juli er endt uden en eneste sommerdag med temperaturer over 25 graders varme.

Senest skete det i den rekordkolde juli 1979, mens den juli med den laveste maksimumtemperatur var i 1974, hvor temperaturen i løbet af hele måneden blot nåede 23,5 grader - tæt på en grad mere, end vi har haft i år.

Kan være på vej mod mest solfattige juli i 24 år

For at gøre ondt værre er også antallet af solskintimer helt i bund.

Indtil videre har solen skinnet i blot 78 timer, og rettes der ikke op på det, inden juli er omme, vil juli 2020 være direkte på vej ind på en lidet misundelsesværdig top 10 over mest solfattige juli måneder siden 1874.

Juli måned kan såleds meget vel ende med at blive den med færrest solskinstimer siden 1993.

Sommeren stadig varmere end normalt

Selvom juli er kommet fra start på koldeste vis, er sommeren takket være en usædvanlig varm juni som helhed stadig varmere end normalt.

Juni blev 2,0 grader varmere end normalt og blev den næstvarmeste siden 1992.

Juni bød på flere sommerdage og endda tropenætter, og den har indtil videre givet os sommerens højeste temperatur på 29,2 grader.