Vejr

Se de flotte billeder af komet, der lige nu kan ses fra Danmark

Kometen kan på klare sommeraftener ses resten af juli.

De seneste klare sommeraftener har man kunnet få sig en ekstra lille oplevelse ved kigge mod nord, hvor kometen NEOWISE kunne ses på aftenhimlen.

Fra omkring midnat har den været synlig på himlen, og det sjældne skue har mange af TV 2 VEJRETs seere og brugere udnyttet - og taget flotte billeder af kometen.

Har man ikke set NEOWISE, vil den fortsat være at finde på aften- og nattehimlen i den kommende uges tid - og måske endda i resten af juli.

For at se den skal man kigge mod nord og vente, til mørket falder på. Fra omkring midnatstid vil den i klart vejr kunne ses relativt tydeligt hængende 15 til 20 grader over horisonten.

Den kommende uges tid vil den kunne ses på den nordvestlige del af himlen, og gradvist vil den kunne ses højere på himlen.

Består af is og støv

NEOWISE er en ny komet og blev opdaget 27. marts i år af NASA-rumteleskopet Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE), der dermed også har lagt navn til kometen.

Den bevæger sig i en langstrakt elipseformet bane om Solen, som den passerede 3. juli, og siden da har man fra Jorden kunnet se den fem kilometer store komet, der består af is og støv.

Solvinden slynger kometens is og støv i en hale væk fra kometen, og det er den, man kan se, når kometens støvfyldte hale oplyses af solen.

Vil man se kometen, skal man ud i sommernatten en af de kommende dage, for der går lang tid, inden den vender tilbage.

NEOWISE har en aflang bane om Solen med en omløbstid på 6765 år, og dermed vil man først kunne se kometen igen i år 8785.