Vejr

Vejret er lige nu usædvanlig smukt både dag og nat - man skal bare vide, hvor man skal kigge

Kig efter lysende natskyer og en komet i nat, klare regnbuer og septemberblå himmel i morgen.

Mange klager over det danske sommervejr. Luften er kold, og det blæser voldsomt.

Alligevel er der meget, man kan nyde for tiden - man skal bare kigge på himlen på det rigtige tidspunkt.

Både lørdag og søndag vil der være kortvarige regnbyger. Luften uden for regnbygerne er usædvanlig klar. Derfor står regnbygerne ekstra skarpt for tiden. På ovenstående foto fra Møn er regnbuen knivskarp - selv den ydre spejlvendte regnbue er tydelig.

Regnbuer ses med solen i ryggen. Omkring middag er solen så højt på himlen, at det ikke er muligt. Man skal derfor se efter regnbuer før klokken 10.30 eller efter klokken 16.

Komet kan ses tidligt på natten

Den seneste tid har man kunnet se lysende natskyer, og det er muligt igen i nat. Man kan endda krydre det smukke syn ved også at finde kometen NEOWISE på nattehimlen.

De lysende natskyer ses bedst en til to timer efter solnedgang. Her er det tilpas mørkt, samtidig med solen under horisonten kan lyse op på skyerne, som hænger i 80 kilometers højde.

Kometen kan ses lavt på himlen i retning mod nord, og den ses bedst, jo mørkere det er. Ovenstående fotos af både komet og lysende natskyer er fra klokken 01 natten mellem fredag og lørdag.

Himlen er usædvanlig blå og skyerne organiserer sig i gader

”Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide”.

Sådan lyder de første vers fra Alex Garffs digt og sang fra 1949. Sådan opleves himlen og skyerne også nu. Netop fordi luften er meget koldere end sædvanligt, så indeholder luften mindre vanddamp. Det gør himmelen mere mørkeblå end normalt for årstiden.

Når det samtidig blæser meget, ser man tit skyerne organiserer sig i såkaldte skygader.

Det er tydeligt i de nordlige landsdele, hvor det er mest blæsende.

Vendsyssel vil i morgen igen opleve hård vestenvind med skyer i smukke linjer.