Vejr

Komet kan lige nu ses på aftenhimlen i Danmark

I timerne efter midnat er der bedst chance for at se kometen NEOWISE.

Man kan netop nu få en ekstra oplevelse, når solen går ned, og mørket falder på.

Kigger man mod nord, vil man kunne se en komet lyse svagt op på aften- og nattehimlen.

Det er kometen NEOWISE, der lige nu kan ses i timerne efter solnedgang og frem til sidst på natten.

I de seneste dage har man på trods af det ustadige danske sommervejr flere steder i landet kunne nyde synet af kometen, der fortsat vil være at finde på himlen i den kommende uges tid - og måske endda i resten af juli.

Består af is og støv

NEOWISE er en ny komet og blev opdaget 27. marts i år af NASA-rumteleskopet Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE), der dermed også har lagt navn til kometen.

Kometen bevæger sig i en langstrakt elipseformet bane om Solen, som den passerede 3. juli, og siden da har man fra Jorden kunne se den fem kilometer store komet, der består af is og støv.

Solvinden slynger kometens is og støv i en hale væk fra kometen, og det er den man kan se, når kometens støvfyldte hale oplyses af solen.

Ses bedst efter midnat

Mens NEOWISE atter bevæger sig væk fra Solen, vil den kunne ses fra sent på aftenen.

- For tiden ses kometen omkring midnat meget lavt i nordlig retning, og på grund af de lyse nætter vil jeg anbefale at kigge på himlen fra midnat og en time frem, hvor det er mørkest, forklarer Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, og som natten til fredag selv har været på kometjagt.

At se kometen kræver, man vænner øjnene til mørket, og man kan samtidig få god hjælp af en almindelig kikkert.

- Jeg kunne ikke se den med det blotte øje, men det skyldes givetvis, at den sad lige midt i et område med lysende natskyer. I en almindelig håndkikkert var den meget tydelig som en ulden, gullig stjerne med en lille, svag og bred hale, der pegede op og lidt til højre. Jeg så også kometen i min 63 millimeter linsekikkert, hvor den var meget flot, siger Michael Linden-Vørnle.

- Men hvis du forventer at gå udenfor og med det samme se en imponerende komet a la Hale-Bopp, så bliver du svært skuffet.

Varer flere tusinde år før NEOWISE kan ses igen

Han anbefaler dog, at man udnytter muligheden i de kommende dage - hvis vejret tillader det.

- I den kommende tid vil kometen komme højere op på himlen og vil da kunne ses mod nordvest. Den vil i dagene fra 20. til 25. juli passere under Karlsvognen. Kometen vil være tættest på Jorden 23. juli, men kometens lysstyrke vil dog også aftage. Så jeg vil sige, at de bedste muligheder for at se NEOWISE er fra nu og i de kommende dage, siger Michael Linden-Vørnle.

Og vil man se kometen, skal man ud i sommernatten en af de kommende dage, for der går lang tid, inden den vender tilbage.

- NEOWISE har en meget aflang bane om Solen med en omløbstid på 6765 år, forklarer Michael Linden-Vørnle.

Dermed vil man først kunne se kometen igen i år 8785.