Vejr

Højvande hærgede ved strande og i fjorde i nat

I Hornbæk fik man højeste juli-vandstand siden 1926.

Mandagens usædvanligt hårde blæst løftede vandstanden op til en meter i Nordsjælland og Nordvestjylland.

Havnen i Nykøbing Sjælland målte lige efter midnat 101 centimeter over det normale havniveau. I Hornbæk nåede man fredag aften op på 86 centimeter, hvilket ifølge TV 2 Vejret er den højeste juli-vandstand siden 1926.

Forhøjet vandstand er normalt noget, der hører vintermånederne til. De seneste dages blæsevejr har skubbet vand fra Nordsøen ind i Kattegat. Da vindpresset kulminerede mandag aften, betød det, at Sjællands nordkyst fik forhøjet vandstand i en grad, man meget sjældent ser.

I København nåede vandstanden op på 72 centimeter over havniveau. Det er den højeste juli-vandstand siden 1935, og kun tre centimeter fra rekorden i måleperioden på 130 år.

Strandhuse tæt på at blive opslugt af havet

I Nordjylland løftede havet sig også usædvanligt højt mandag. Det gik ud over de strandhuse, som om sommeren trækkes ned på strandene. Ved Løkken Strand måtte man trække strandhusene så langt væk fra stranden som muligt ved håndkraft.

I Hanstholm målte man 75 centimeter forhøjet vandstand, hvilket kun var syv centimeter lavere end julirekorden.

I Nordjylland blev der mange steder målt stormstød mandag eftermiddag og aften. Aalborg og Hirtshals målte de højeste vindstød. Her blev der begge steder målt 26,2 meter per sekund. Storm begynder ved 24,5 meter per sekund.

TV 2 Vejret har modtaget billeder flere steder i landet af væltede og knækkede træer i forbindelse med mandagens kraftige blæsevejr.

Sebastian Pelt, TV 2 Vejret, har hjulpet med at studere i højvands-statistikker til udarbejdelsen af denne artikel.