Vejr

Derfor var det svært at sove - usædvanlig tidlig tropenat

Kun en gang siden år 2000 har vi haft så tidlig en tropenat som i år

Der er mange, der trods åbent vindue har sovet dårligt i nat på grund af varme. Termometrene i Skagen og Hvide Sande nåede på intet tidspunkt under 20 grader, og vi fik hermed årets første tropenat.

Tropenatten kom dog kun lige netop i hus. Både Hvide Sande og Skagen målte nemlig præcis 20,0 grader som laveste temperatur i nat.

Siden år 2000 har vi kun en gang tidligere fået tropenætter i juni. Det var sidste år, hvor Rønne og Assens holdt temperaturen over 20 grader natten til 26. juni. I år 2000 faldt første tropenat 21. juni.

Det er nær kysterne, det har været varmest i nat på grund af det varme havvand. Her falder temperaturen mindst om natten.

Bortset fra sidste år, hvor vi fik en tropenat et døgn tidligere end i år, er de tidligste tropenætter, vi har set i løbet af de sidste mange år, faldet 3. og 5. juli i henholdsvis 2010 og 2015.

Supersommeren 2018 havde første tropenat 17. juli

Mange husker sikkert sommeren 2018 som den mest fantastiske sommer. Den slog sammen med foråret også adskillige rekorder, men tropenætterne begyndte først 17. juli. Herefter fulgte der til gengæld 18 tropenætter.

De varme solrige dage har gjort vandet omkring Danmark varmt.

Varmt badevand er årsagen til den tidlige tropenat

Det er nær kysterne, vi i nat har haft de højeste temperaturer.

Langt fra kysterne har temperauren flere steder været nede omkring 15 grader. Og det er der en god forklaring på.

Badevandet observeret 26. juni 2020 af TV 2 Vejrets badevandsmålere.

I nattetimerne, når vinden er svag med få skyer på himlen, falder temperaturen hurtigt. Det sker dog ikke nær det varme badevand, som virker som en slags radiator på vores kyster.