Vejr

Caribien ramt af støvsky fra Sahara

Det er et halvt århundrede siden, der er set så meget støv i luften over Caribien.

Store dele af Caribien har de seneste dage været indhyllet i en sky af sand og støv, der er blæst næsten 8000 kilometer over Atlanterhavet fra Sahara.

Støvskyen ramte den østlige del af Caribien søndag og fortsatte derfra videre mod vest. Den nåede mandag Puerto Rico, og tirsdag var de store mængder sand og støv også blæst ind over Cuba.

På kort tid blev den blå himmel forvandlet til en lysebrun tåge, da støvskyen ramte Caribien.

Sigtbarheden faldt til få kilometer, og der lagde sig et lag af sand og støv på biler, fortove og veje.

Værste i et halvt århundrede

Støv fra Sahara blæser ofte hele vejen over Atlanterhavet, men det er en helt usædvanligt stor sky af sand og støv, der er nået frem til Caribien.

Ifølge wunderground.com er der i Puerto Rico målt de højeste koncentrationer af støv i mindst 15 år, og ifølge nyhedsbureauet Reuters har man på Jamaica ikke oplevet noget lignende i et halvt århundrede.

- Det er det værste, jeg har set, siden vi begyndte målingerne, siger Evan Thompson, der er direktør for Jamaicas meteorologiske institut.

Sand og støv fra Sahara over hoteller i San Juan i Puerto Rico 22. juni 2020.

Kan være sundhedsskadeligt

Myndighederne i hele regionen advarede lokalbefolkningen om at blive hjemme og bære ansigtsmaske, især hvis de har astma eller vejrtrækningsproblemer, da det mineralholdige støv kan skabe irritationer og i sig selv være sundhedsskadelige.

- Vi anbefaler brug af ansigtsmasker, ligesom folk stadig skal passe på ikke at blive smittet med covid-19, skriver Cubas mest kendte meteorolog, Jose Rubiera, på sin Facebook-side.

Bevæger sig 8000 kilometer

Den usædvanlige støvsky over Caribien stammer fra sandstorme i Sahara, hvor sandet hvirvles til vejrs, og med den fremherskende østenvind i sommerhalvåret blæses det ud over Atlanterhavet.

Ofte er det kun ø-gruppen Kap Verde ud for Afrikas vestkyst, der får sandet og støvet at mærke, men undertiden kan den knastørre og støvede ørkenluft blæse den flere tusinde kilometer lange vej hen over Atlanterhavet.

Skyen af sand og støv over Caribien set fra satellit den 23. juni 2020

Den varme og tørre luft glider nærmest oven på et tyndt lag af fugtig og køligere luft nær havoverfladen, og blæser luften i denne højde fra øst, er der fri adgang til Caribien for de enorme mængder sand og støv, der befinder sig i en til fem kilometers højde.

Støvskyen vil de kommende dage bevæge sig ind over Den Mexicanske Golf og måske også nå det sydlige USA.

Dermed vil den have bevæget sig omkring 8000 kilometer fra Sahara og ud over Atlanterhavet.

En ny sky af sand og støv ud for Afrikas vestkyst kan de kommende dage fortsat give en brun og støvet himmel over Caribien.