Helt perfekt sankthansvejr forude

Det bliver samtidig en aften uden så meget vind.

Skal man ud at se sankthansbål tirsdag aften, er det ikke vintertrøjen, man skal tage med i bagagen.

Sankthansvejret ser nemlig ud til at blive noget nær så perfekt, som man kunne håbe på.

Varmere luft blæser igen ind over Danmark, og det giver tirsdag temperaturer på op til 24 grader. I aftenens løb falder temperaturen gradvist, men dog ikke hurtigere, end man kan nyde sankthansaften i optimale omstændigheder rent vejrmæssigt. Man skal dog være opmærksom på, at fejring af sankthans mange steder er aflyst på grund af forsamlingsforbuddet.

Temperaturerne vil ud på aftenen ligge på mellem 18 og 21 grader rundt om i landet, og vinden vil generelt være aftaget, så den kun er svag til let fra vest og nordvest.

Samtidig kommer der masser af sol i hele landet, selvom der på Bornholm i perioder vil være lidt flere skyer på himlen.

Årets seneste solnedgang

Udover at vi kan fejre sankthansaften i noget nær perfekt vejr, kan vi også nyde årets absolut seneste solnedgang tirsdag aften. Selvom vi havde sommersolhverv - og dermed årets længste dag - i lørdags, er det først i aften, at Solen går senest ned.

Årsagen til at den tidligste solopgang og den seneste solnedgang ikke falder sammen på årets længste dag hænger sammen med Jordens elipseformede bane omkring Solen.

Kort fortalt får denne elipseformede bane - med Solen i det ene brændpunkt - Jordens vinkelhastighed til at variere, således at datoen for den tidligste solopgang og den seneste solnedgang falder nogle dage på hver side af sommersolhverv.

Lørdag aften går Solen ned i Nexø klokken 21.43, i København klokken 21.58 og i Aarhus klokken 22.11. Det sidste sted i landet, Solen går ned, er i Hanstholm, hvor det sker så sent som klokken 22.25.

Det er det seneste tidspunkt for en solnedgang, der overhovedet kan forekomme på dansk grund - og et tilfælde, at det i år falder sammen med sankthansaften.