Vejr

Fra storm til skybrud: Vejret på sankthans kan være voldsomt

Selvom sankthansvejret bliver tørt og solrigt, har det tidligere været en noget anderledes oplevelse.

Når sankthansbålene i aften skal tændes, bliver det i noget nær perfekt vejr til den traditionsrige begivenhed. Temperaturen vil generelt ligge på 18-21 grader, og med en svag til let vind vil både bål og sang kunne nydes uforstyrret. Så samarbejdsvillig har vejret dog langt fra altid været til sankthans.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Rekord på mest nedbør på 1 minut

Blandt de mest mindeværdige sankthansaftener befinder 23. juni 2016 sig. Dagen startede pænt med temperaturer op til 28 grader, men et område med kraftige regn- og tordenbyger nærmede sig fra sydvest og kulminerede omkring klokken 19 over Sydfyn.

Det resulterede i kraftige vindstød og skybrud, og ét sted blev det også til en rekord. På Ærø fik man 5,4 millimeter regn på ét minut, hvilket ikke er set hverken før eller siden. I videoen øverst i artiklen kan du se, hvor voldsomt uvejret blev oplevet på netop Ærø.

I Karrebæksminde på Sydsjælland blev det da i 2016 også en noget anderledes sankthans, end man havde forestillet sig. Her skulle der have været afholdt 'Fællessang med Charlie', men arrangementet måtte aflyses, da det voldsomme uvejr ramte og blandt andet ødelagde dele af scenen.

Koldeste og mest blæsende sankthans

Selvom sankthans i 2016 bød på både blæst og regn, har det hverken været den koldeste eller mest blæsende sankthansaften. Ifølge meteorolog på TV 2 Vejret, Sebastian Pelt, som har kigget i vejrarkiverne, skiller særligt to årstal sig ud.

- I 1972 havde vi den koldeste 23. juni nogensinde registreret, hvor temperaturen på intet tidspunkt kom over 15,5 grader. Samtidig regnede og blæste det. Det må have føltes virkelig råkoldt, siger Sebastian Pelt.

Og vind kan være generende på sankthans. Det blev i særdeleshed tydeligt til sankthansaften i 1918.

- Vi har aldrig siden haft en så blæsende sankthans. Vindhastigheden nåede storm langs den jyske vestkyst, og det var tæt på digebrud ved Mandø, hvilket man meget sjældent oplever i juni måned, tilføjer Sebastian Pelt.

Men det kan også være varmt og solrigt

Til trods for voldsomt vejr indimellem på sankthans har det også vist sig fra sin fine side.

- 23. juni 1941 steg temperaturen til 30,8 grader, og selv klokken 21 kunne man i dele af landet nyde sankthansaften i temperaturer på 24 graders varme. Det har været rigtig lækkert, siger meteorologen.