Vejr

Fejrer midsommer med skiløb under midnatssolen

Selvom det i princippet både er nat og sommer, kan man stadig stå på ski i det nordlige Skandinavien.

Det er nok de færreste, der forbinder midsommer med skisport. Det er nok også de færreste, der forbinder midnat med sollys. Men visse steder i det nordlige Skandinavien kan du for øjeblikket stå på ski midt om natten uden brug af kunstlys.

Det er blandt andet Riksgränsen i Sverige, der kan bryste sig af at være et af de få skisportssteder med sommeråbent for midnatski.

Riksgränsen ligger 200 kilometer nord for polarcirklen, og der står solen stadig over horisonten, selvom klokken passerer midnat.

- Frem til starten af århundredet var det helt normalt med rigtigt skiføre ved midsommer, men i de seneste år er det blevet mere svingende, siger Rita Wallberg, der er driftchef for Lapland Resorts i Riksgränsen til SVT.

Manglende sne har derfor flere gange i de senere år tvunget skisportsstedet til at holde lukket hen over midsommer, men ikke i år.

- I år er der masser af sne, lyder det fra Rita Wallberg.

Nogle hundrede kilometer længere mod øst ligger Saariselkä i Finland. Her var den lokale langrendsentusiast Jari Kleemola tidligere på måneden også ude på løjpen.

Jari Kleemola Video: TV 2 Danmark

Ud over det særlige i at kunne stå på ski i sollys ved midnatstid, skilte hans tur sig også ud i kraft af påklædningen. Han tog turen iført shorts og T-shirt, da luften på det tidspunkt var 21 grader varm.

Det er ikke unormalt, at der stadig ligger sne i Saariselkä på den her årstid, men som udgangspunkt kan man ikke forvente skiføre.

I år er der imidlertid faldet rekordmængder af sne over det nordlige Skandinavien, hvilket har muliggjort natlige skiture under midnatssolen.