Ekstrem varmerekord i Sibirien

Lørdag blev der målt 38 grader på samme breddegrad som det nordligste Sverige.

Sommervarme er på vej mod Danmark - med temperaturer, der kan nå 29 grader i ugens løb.

Det er dog intet at regne for de temperaturer, man kan opleve, hvis man pakker tasken og tager til det nordøstlige Sibirien. Selvom det måske lyder som det rene galimatias, så er den god nok.

Ekstremt varm luft befinder sig netop i disse dage over den centrale og østlige del af det nordlige Sibirien, hvor der de seneste dage er målt langt over 30 grader.

Den ekstreme varme kulminerede lørdag, hvor der blev målt intet mindre end 38,0 grader i den siberiske by Verkhoyansk. Det er ikke blot varmerekord for stedet, men også den højeste temperatur, der er målt nord for polarcirklen.

Næsten 20 grader varmere end normalt

Den rekordhøje temperatur overgår alt, hvad der tidligere er målt ved den sibiriske by, hvor der er målt temperaturer siden 1885.

Den hidtil højeste temperatur målt i juni i byen var 34,0 grader 16. juni 1990, mens varmerekorden for byen som helhed er 37,3 grader, hvilket blev målt 25. juli 1988. Den normale dagtemperatur i juni er 19 grader, så lørdagens varme var i sandhed ekstrem.

Verkhoyansk ligger på samme breddegrad som Kiruna i det nordlige Sverige. Med andre ord: Nordligere end noget sted på Island.

Generelt er der rekordhøje temperaturer flere steder i Sibirien. I dele af området blev maj næsten ti grader varmere end normalt - i en maj, som blev den varmeste målt på Jorden.

Slår 105 år gammel rekord - og er et berømt meteorologisk sted

Den splinternye varmerekord i Sibirien slår derfor også den hidtil højeste temperatur målt nord for polarcirklen. Indtil lørdag var det en ældgammel rekord fra Fort Yukon i Alaska, som kunne bryste sig af at have målt 37,8 grader 27. juni 1915. Men nu tilhører rekorden altså Verkhoyansk i Sibirien.

Den siberiske by er berømt på det meteorologiske verdenskort som det sted på Jorden, hvor der er størst forskel mellem højeste og laveste temperatur målt.

I januar er den normale dagtemperatur minus 42 grader, mens den laveste temperatur målt i byen er ekstreme -67,8 grader. Med andre ord er der 105,8 graders forskel mellem den højeste og laveste temperatur målt i Verkhoyansk.

Til sammenligning er forskellen mellem den højeste og laveste temperatur nogensinde målt i Danmark på 67,6 grader.