Vejr

Der er mere skybrud og torden på vej

Hele dagen er der risiko for kraftige regn- og tordenbyger i store dele af landet.

Fredagen er startet med bulder og brag i den østlige del af landet, hvor kraftige regn- og tordenbyger har bevæget sig ind over Sjælland, Lolland-Falster og Møn fra øst.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Det har resulteret i skybrud flere steder, hvor det hidtil kraftigste har ramt Tårnby på Amager. Her faldt der på 30 minutter hele 24,6 millimeter regn - hvilket er mere end de 15 millimeter på en halv time, der skal til, for at der er tale om skybrud.

Radar fredag klokken 7.05. De kraftige byger rammer på dette tidspunkt Københavnsområdet og en strækning mod syd - helt til Møn og Falster.

Flere andre steder i hovedstadsområdet er der også registreret skybrud, men da DMI - som indsamler data om skybrud - har været ramt af teknisk nedbrud her til morgen, kan der have været flere skybrud, som ikke er blevet registreret.

Derudover har de kraftige byger været med adskillige lyn.

Klokken 9.30 har bygerne organiseret sig i et større område, men samtidig er lynaktiviteten ved at aftage.

Høj risiko for flere skybrud

Det første område med kraftige byger er langsomt ved at aftage i intensitet, men efterhånden vil der dannes nye kraftige regn- og tordenbyger.

Disse byger er drevet af solopvarmningen, og derfor vil de nå deres maksimale styrke ud på eftermiddagen, hvor det generelt vil være varmest.

De kraftige byger vil primært ramme Midt- og Sydjylland samt Fyn og måske den sydvestlige del af Sjælland og Lolland.

Fredag eftermiddag kan der komme kraftige byger i dele af Jylland samt på Fyn. Men risikoen for skybrud er til stede i hele Danmark.

Bygerne kan flere steder være med skybrud og torden - og måske endda hagl.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

I resten af landet kan der også opstå byger, men her er risikoen mindre. Til gengæld kan der natten til lørdag igen opstå kraftige byger over den østlige del af landet.

TV 2 Vejret varsler

Udsigten til det fortsat voldsomme vejr har fået TV 2 Vejret til at udsende varsel om risiko for skybrud med torden. Den største risiko kan ses på kortet herunder og gælder fra klokken 12 til 20 i den del af Danmark, som er markeret med orange.

Varsel om risiko for skybrud og torden udsendt af TV 2 Vejret fredag morgen.

I resten af landet er der en mindre risiko for skybrud og torden, men her er risikoen til stede indtil lørdag klokken 8. Herefter kan der endda fortsat komme kraftige regn- og tordenbyger.

Luften er så fugtig, at der i de enkelte byger kan falde op mod 35-40 millimeter regn, men samlet set kan der falde mere, hvis man bliver ramt af flere byger.