Vejr

Uvejr med torden og skybrud kan ramme dele af Danmark fredag morgen

Der kan stedvis falde store mængder regn på kort tid.

Selvom vi har vænnet os til solskin og tørvejr, vil det varme sommervejr efterhånden også kunne byde på kraftige byger, som kan være med skybrud og torden.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

Det får vi at mærke allerede fredag, når flere områder med regn- og tordenbyger vil trække op over dele af landet fra sydøst. Allerede natten til fredag kan de første byger dukke op på Bornholm, hvor man måske kan blive vækket af bulder og brag.

Fredag morgen vil kraftige byger kunne ramme den sydøstlige del af landet med risiko for skybrud og torden.

Sandsynligheden for at blive ramt af kraftige byger er dog større i morgentimerne over Sjælland, Lolland-Falster og det sydøstlige Fyn.

Her kan de kraftige byger i morgen- og formiddagstimerne være med skybrud, hvor der falder over 15 millimeter regn på en halv time. Derudover kan bygerne være med torden.

Prognose for de kraftigste byger fredag klokken 11.

Skybrudsrisikoen er høj

Risikoen for skybrud er særlig høj, fordi luften dels er varm og fugtig, men også fordi de kraftige byger opstår i en atmosfære, hvor der generelt ikke er megen vind.

Derfor vil de enkelte byger bevæge sig langsomt og kunne nå at give meget regn over de samme områder.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Sidst på formiddagen er der en tendens til, at de første kraftige bygeområder vil aftage i intensitet, men samtidig kan der - især i Jylland - opstå nye kraftige byger, som dannes af solopvarmningen over landjorden.

TV 2 Vejret har udsendt varsel om risiko for skybrud og torden, gældende fredag fra 6 til 12.

Luften er så fugtig, at der i de enkelte byger kan falde op mod 35-40 millimeter regn, men samlet set kan der falde mere, hvis man bliver ramt af flere byger.

Udsigten til det potentielt voldsomme vejr, har fået TV 2 Vejret til at udsende varsel om risiko for skybrud og torden gældende for Sjælland, Lolland-Falster og det sydøstlige Fyn fra fredag mellem klokken 6 og 12.

I fredagens løb vil varslet blive opdateret.