Vejr

Så flot ser det ud, når nordlys ligger over skyerne

Selvom det er overskyet, kan nordlys stadig være et betagende syn på himlen.

Nordlys er et af himlens mest betagende syn, når det breder sig hen over en frostklar polarhimmel. Men det kan også være flot, når der er overskyet. Det dokumenterer denne video fra den canadiske fotograf Hind Abuelgasim.

Videoen, der sat op i hastighed, viser nordlyset skinne gennem det bølgende skylag over et område uden for byen Thomson i den canadiske provins Manitoba. Videoen er optaget tidligere på ugen.

Manitoba er kendt for ofte at have nordlys. Normalt er højsæsonen mellem januar og marts, men kommer man op i de nordlige egne af provinsen, kan det ses op til 300 aftener om året.

I Danmark kan vi også være heldige at se nordlys, selvom det kun en svag afglans af nordlyset længere mod nord.

Normalt kræver det et kamera på stativ at få indfanget det danske nordlys.

Fænomenet kan også ses på den sydlige halvkugle, men kaldes der sydlys i stedet. Taler man om både syd- og nordlys bruger man betegnelsen polarlys.

Polarlys opstår, når solen sender flere elektrisk ladede partikler mod jorden end normalt. Når partiklerne efter et par døgn rammer Jordens magnetfelt, opstår der en geomagnetisk storm.

I stormen går partiklerne i forbindelse med atomer i den ydre del af atmosfæren hen over de polare egne og udsender det bølgende lys.

Et langt mere tilgængeligt fænomen i Danmark er de lysende natskyer, der i denne tid kan nydes på den nordlige aften- og nattehimmel.

Hvor polarlyset i sagens natur kun rigtig kan ses over polarområderne, er de lysende natskyer unikke omkring vores og de tilsvarende sydlige breddegrader.

Længere mod nord og syd, hvor skyerne faktisk ligger, er det for lyst gennem hele natten, og tættere mod Ækvator går solen for langt under horisonten til at kunne lyse op på skyerne.