Vejr

Badevandet har rundet de magiske 19 grader – et enkelt sted har de rundet 20

Flere steder er vandet over den magiske grænse, hvor de fleste begynder at finde vandet behageligt.

Mens solen bager ned over Danmark, har badevandstemperaturen flere steder i landet rundet de magiske 19 grader, hvor det begynder at føles tilstrækkelig varmt at bade for de fleste.

Og ikke nok med det. Ved Holbæk er temperaturen helt oppe på 20,5 grader. Ved Aalborg er badevandet 19,7.

Ved 19 grader vil de fleste føle, at vandet er behageligt varmt, og derfor er TV 2 Vejrets grænse for en officiel badedag også, når gennemsnitstemperaturen for alle TV Vejrets målinger runder 19 grader.

- Gennemsnittet er ikke 19 endnu på landsplan, men flere steder er kriteriet for en badedag opfyldt lokalt, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

I de danske fjorde ligger temperaturen mange steder op mod de tyve grader. I de indre farvande, Storebælt, Øresund og Kattegat ligger temperaturen lige omkring 18 grader.

- Nogle badende er selvfølgelig mere kuldskære end andre, men de lavvandede fjorde vil de fleste kunne gå i på nuværende tidspunkt, siger Sebastian Pelt.

Til gengæld kan man kun forvente omkring 14-15 grader ved Bornholm og langs Vestkysten, hvor det tager længere tid at få varmet vandet op.

- På Bornholm har du masser af dejligt vejr, men du får kolde fødder, hvis du går ud i Østersøen lige nu, siger Sebastian Pelt.

Det lave vand bliver først varmt

De kommende dage, hvor temperaturen er høj, vil badevandstemperaturen også stige. Det vil særligt kunne mærkes i områder, hvor vandet er relativt lavt og afskærmet fra det åbne hav.

Som tommelfingerregel stiger badevandet med en halv grad om dagen på varme sommerdage med fuld skrue på solen. Og det kommer til at fortsætte et godt stykke tid endnu.

Under normale omstændigheder topper badevandstemperaturen først i august.

Badevandet vil som udgangspunkt være varmest på steder med pålandsvind. Der er luftens temperatur til gengæld normalt lavere. Fralandsvind fører det solvarme overfladevand inde ved stranden ud til havs, hvilket trækker dybere og dermed koldere vand ind mod kysten.

Det koldere vand ude fra dybet, vil også have en tendens til at trække vand- og brandmænd ind mod stranden. Hvis vinden skifter til fralandsvind, kan badevandstemperaturen falde adskillige grader på bare en dag.

- Det varme lag bliver tykkere og tykkere hen over sommeren, så der skal mere og mere til, men lige nu kræver det ikke megen vind at flytte det varme lag til ud havs, siger Sebastian Pelt.

TV 2 Vejret har overvåget badevandet gennem 24 år. Vandet måles hver dag hen over sommeren af frivillige ved i alt 88 strande.

Den officielle badevandsmåling, som du kan følge på TV Vejrets hjemmeside og app, begynder på mandag og fortsætter til og med 9. august.