Vejr

Canadisk storby bombarderet med hagl på størrelse med tennisbolde

Calgary blev ramt af kæmpehagl, oversvømmelser og talrige lynnedslag.

Søndagsidyllen blev på kort tid ødelagt i den canadiske millionby Calgary, da et særdeles voldsomt uvejr ramte byen søndag eftermiddag lokal tid.

Over den canadiske prærie blev der i dagens løb dannet flere kraftige tordenbyger. Bygerne havde tendens til at klumpe sig sammen til et større, ensartet uvejrssystem - et såkaldt 'multicelle-uvejr'.

Størrelsen på et hagl relateret til kendte objekter

2 cm: To-krone
3 cm: 20-krone
4 cm: Bordtennisbold
5 cm: Hønseæg
7 cm: Tennisbold
10 cm: Appelsin
18 cm: Håndbold

Verdens største hagl nogensinde registreret målte 20,3 cm.

Den type uvejr kan vare længe og dække et stort område, hvor man både kan blive udsat for skybrudsregn, heftig lynaktivitet og meget store hagl.

Kæmpehagl og oversvømmelser

Da de voldsomme tordenbyger bevægede sig ind over Calgary, åbnede himlen på kort tid sine sluser, men det var ikke kun regn i store mængder, som faldt over byen.

De voldsomme tordenbyger var ledsaget af store hagl i et sandt bombardement. I løbet af få minutter blev biler, træer, tage og husgavle udsat for massive ødelæggelser.

At dømme ud fra billederne, der i stort antal dokumenterer uvejret, havde haglene en diameter på mellem fire og syv-otte centimeter, hvilket nogenlunde svarer til størrelsen på henholdsvis bordtennisbolde og tennisbolde. Så store hagl falder med en gennemsnitshastighed på op til 125 kilometer i timen, når de rammer jorden.

Derudover opstod der oversvømmelser mange steder i Calgary, da uvejret brød løs. Ved en af byens officielle meteorologiske stationer, blev der målt 59,8 millimeter nedbør - heraf faldt de 49 millimeter på tre timer. Lokalt kan der også være faldet endnu mere, da nedbørmængderne i forbindelse med uvejr af den slags, der ramte Calgary, falder med store lokale variationer.

Til sammenligning falder der i juni i Danmark normalt 55 millimeter regn.

Dannes i store bygeskyer - og kan blive enorme

Haglene dannes, når ispartikler i skyerne bliver 'slynget' rundt i tordenskyerne og skiftevis udsættes for frost og tø, samt sammenstød mellem andre partikler.

Denne proces kan gentages adskillige gange, afhængig af hvor kraftige vindene i skyen er. Når haglene til sidst bliver for tunge, til at vindene i skyen kan holde dem svævende, falder de mod jorden.

I Danmark kan haglene i sjældne tilfælde nå en størrelse på cirka fire centimeter, mens de i Tyskland og i resten af Europa kan vokse sig så store, at de i ekstreme tilfælde kan måle 10-12 centimeter i diameter.

Verdens største hagl faldt dog i USA 23. juli 2010, og målte intet mindre end 20,3 centimeter på tværs.