Vejr

Nu kan du rejse til solrigt vejr og 30 grader - og du skal kun en smule mod nord

Solrigt og ekstremt varmt sommervejr i Norge. Arkivfoto. Paul Kleiven / Scanpix

Ekstremt varmt og solrigt vejr i Norge den næste uge.

Meget varm luft fra øst brager ind over Skandinavien de næste mange dage. I Danmark må vi i lange perioder døje med mange skyer, mens det er solrigt og varmere i Norge.

Prognose af temperatur mandag 15. juni i Norge

Til og med på søndag fraråder udenrigsministerier ikke-nødvendige rejser til Norge, men fra mandag lempes rejsevejledningen. Herefter kan man rejse til Norge og nyde lækkert varmt sommervejr.

Tropedag i Oslo

De første dage i næste uge byder på solrigt vejr med op til 30 grader i den sydlige del af Norge. Ligesom i Danmark kalder man det tropedage, hvis temperaturen kommer op på 30 grader i Norge. Det er muligt i Vestlandet og omkring Oslo.

Prognose af temperatur tirsdag den 16. juni.  Prognosen viser op til 30 grader.

Superhøjtryk giver den længste varmebølge i 30 år

Årsagen til det varme sommervejr er et meget stabilt højtryk over Skandinavien. Ifølge Adresseavisen kan det blive den længste periode i juni med over 25 grader siden 1992.

Prognose af temperatur og tryk lørdag klokken 15. Farver er temperatur-anomalier. Blå områder viser hvor det er koldere end normalt. Rødlige farver viser hvor temperaturen er højere end det normale for årstiden

På ovenstående vejrkort kan man se højtrykket over Skandinavien, som sørger for blå himmel og solskin. Højtrykket virker desuden som en varmepumpe, der henter varme fra Østeuropa.

Derudover bidrager fjeldene også til varmen. Når luften fra øst synker ned bag fjeldende, opvarmes luften af trykstigningen. Det er - populært sagt - det, vi også oplever, når man pumper et dæk op.

Det kommer blandt andet til glæde for byer som Bergen og Trondheim, der ellers er mere kendte for regn og blæst.

Normalt er Vestnorge særdeles regnfuld

En vestenvind tvinger bjergene den fugtige Nordsøluft til at stige til vejrs. Herved dannes regnskyer. Det er den mest almindelige vindretning, og årsagen til at Bergen og Trondheim har henholdsvis 202 og 239 årlige regnvejrsdage.

Prognose af temperatur fredag i Norge. Meteorologisk sommerdag med over 25 grader.

Vejret den kommende tid er i stærk kontrast til dette. Som det fremgår af ovenstående grafik, vil begge byer få solrigt sommervejr i morgen.

Femdøgnsskema for Danmark  gældende for 12. til 16. Juni.

Selvom Norge den næste uge får betydeligt mere sol end Danmark, så ser det også meget sommerligt ud herhjemme. Den næste uge byder generelt på 20 til 25 grader, og begyndelsen af næste uge bliver solrig. Inden da vil der dog komme ret mange skyer og stedvise byger.