Vejr

Russisk millionby bombarderet med hagl så store som tennisbolde

Tirsdag blev den russiske millionby ramt af et voldsomt uvejr med store hagl.

På en ellers varm sommerdag, hvor temperaturen steg til 28 grader, endte indbyggerne i Sankt Petersborg med at opleve et uvejr, de formentlig sent vil glemme.

Gader blev omdannet til floder, og talrige biler fik knust ruder, da et særdeles voldsomt uvejr trak ind over den russiske millionby tirsdag eftermiddag.

Sent tirsdag eftermiddag trak kraftige byger ind over Sankt Petersborg fra syd, og med dem fulgte et veritabelt uvejr.

Med adskillige lyn, kraftige vindstød og regn i skybrudsmængder blev især den sydlige del af byen på kort tid omdannet til et uvejrsinferno.

Selvom de officielle målinger ikke dokumenterer regn med skybrudsintensitet, viser de talrige billeder, at det er overordentligt sandsynligt, at regnen er faldet med skybruds-styrke.

De store regnmængder gav oversvømmelser mange steder - både i viadukter, tunneller, samt langs vejstrækninger, hvor kloaknettet ikke kunne tage imod de enorme vandmængder.

Sankt Petersborg blev tirsdag ramt af et usædvanlig kraftigt uvejr med hagl, torden og skybrudsagtig regn.

Store hagl smadrede bilruder og slog blade af træerne

Den mest dramatiske del af uvejret var dog de enorme hagl, som fulgte med. I flere af de sydlige distrikter i byen viser billeder og videoer, at hagl på op til tennisbold-størrelse, bombarderede gader og stræder og overalt medførte ødelæggelser.

Derfor måtte mange bilejere se til, mens deres biler blev udsat for det nådesløse bombardement fra oven. Adskillige biler fik knust ruderne, ligesom mange nu må se i øjnene, at der er kommet store buler på kølerhjelme og tage.

Derudover slog de store hagl blade og grene af træer, så mange stod tilbage som næsten nøgne træstammer, blot med få grene uden blade på siderne.

Dannes i store bygeskyer - og kan blive enorme

Haglene dannes, når ispartikler i skyerne bliver 'slynget' rundt i tordenskyerne og skiftevis udsættes for frost og tø, samt sammenstød mellem andre partikler.

Denne proces kan gentages adskillige gange, afhængig af hvor kraftige vindene i skyen er. Når haglene til sidst bliver for tunge til, at vindene i skyen kan holde dem svævende, falder de mod jorden.

I Danmark kan haglene i sjældne tilfælde nå en størrelse på cirka fire centimeter, mens de i Tyskland og i resten af Europa kan vokse sig så store, at de i ekstreme tilfælde kan måle 10-12 centimeter i diameter.

Verdens største hagl faldt dog i USA 23. juli 2010, og målte intet mindre end 20,3 centimeter på tværs.

Uvejrs-luften har kurs mod Danmark

Det kraftige uvejr blev dannet i en varm og fugtig luftmasse, som derudover har været meget ustabil. Når luften er ustabil, betyder det, at er let kan dannes kraftige byger.

Det er præcis denne fugtig varme, ustabil luftmasse, som nu har kurs mod Danmark, og som vi allerede mærker fra i aften. Allerede torsdag kan der i dele af landet komme regn - og måske torden -, mens man andre steder kan få en sommerdag. Også i weekenden kan vi både opleve over 25 grader, mens der andre steder i landet kan komme stedvis kraftige byger.