Vejr

Hvid "regnbue" tegnede sig i morgentågen

Når solens lys spaltes i tågen, opfører det sig anderledes end i regn.

For nylig kunne vi skrive om en rød regnbue, og nu har vi fået tilsendt et billede af en hvid. Torben Madsen var mandag ude på en morgentur i Hirtshals, da han så et syn, der fik ham til at finde telefonen frem og tage et billede til TV 2 Vejret.

- En farveløs regnbue, skriver han undrende.

Der er imidlertid ikke tale om en regn-, men en såkaldt tågebue. De to fænomener nært beslægtede, men den hvide bue ses ikke nær så tit.

Som navnet antyder dannes tågebuen heller ikke i regn, men i tåge, og det fænomen var udbredt i går, hvor det skabte flot mosekonebryg mange steder i Danmark.

Små og store dråber

Den store forskel ligger i dråbestørrelsen. Hvor regnen består af store dråber, hvor det hvide lys kan brydes i forskellige farver, består tågen af meget små dråber.

I tågens små dråber brydes lyset også, men på grund af størrelsen overlapper de forskellige farver hinanden, og derfor vil lyset fremstår hvidt for iagttageren.

En regndråbe har normalt en diameter over 0,5 millimeter, mens en tågedråbe kan være mere end en tiendedel mindre. Altså under 0,05 millimeter.

Regnbue står modsat solen

Du skal have ryggen til solen for at se en regn- eller tågebue, og solen må ikke stå for højt på himlen bag dig. En regnbue er i princippet en fuld cirkel, hvor midten er stik modsat solen i forhold til dit hoved.

Normalt kan du kun se den del af buen, der er over jorden, men fra fly og bjergtoppe kan du være heldig at se en hel rund regnbue.

En rød regnbue, vi kunne skrive om i sidste uge, skyldes, at solen ved op- og nedgang ikke længere sender hvidt lys ind over os, men de gule og røde nuancer der ofte kendetegner aftenhimlen.

Når der ikke er tale om hverken røde eller hvide buer, men de almindelige regnbuefarvede ser du solens hvide lys spaltet op i alle lysets bølgelænger. Den røde farve yderst og den violette inderst.