Vejr

Her kan du få varmt sommervejr, selvom Middelhavsferien er aflyst

De normale eftermiddags-temperaturer for juli i Tyskland, Norge, Island og Færøerne. GRAFIK / TV 2 Vejret

Både Tyskland og Norge byder på lækkert sommervejr i juli med mange solskinstimer og over 25 grader.

Mens Udenrigsministeriet fortsat fraråder ikke-nødvendige rejser til Middelhavslandene, er det meldt ud, at rejsevejledningerne til Tyskland, Island, Færøerne og Norge bliver lempet fra 15. juni.

Det betyder, at mange danskere planlægger sommerferie i vores nabolande. Og særligt Tyskland byder generelt på meget sommervarme i juli måned.

Ifølge den såkaldte klimanormal for Danmark rammer temperaturen normalt 19,8 grader om eftermiddagen i juli, mens alle de fire udvalgte tyske byer i ovenstående grafik har over 23 grader.

Frankfurt er varmest med 25,5 grader. München ligger 200 kilometer længere mod syd, men da byen er placeret 500 meter over havniveau, er den knap så varm som Frankfurt.

De fire tyske byer i denne artikel er valgt ud fra genkendelse og geografisk placering. Der skal gøres opmærksom på, at udenrigsministeriet fraråder, at man booker hotel i byområder med over 750.000 indbyggere.

Det er nu over 1 grad varmere end den "gamle" klimanormal

Klimanormalen er en middelværdi for en 30 års periode, og den seneste officielle klimanormal er for perioden fra 1961 til 1990. Når 2020 er overstået, kommer der en ny klimanormal. For Danmark er 19.8 i klimanormalen fra 1961-1990 steget til 20,9 grader i perioden for 1981 til 2010, og tendensen er fortsat opadgående. Samme tendens ser vi i Danmarks nabolande.

Normale antal regnvejrsdage i juli.

Hvis man hellere vil rejse mod nord, så er Oslo en god destination med 21,5 grader i gennemsnit og kun 7 regnvejrsdage. I Danmark har vi normalt 10 regnvejrsdage i juli.

Årsagen til det fine vejr i Oslo er, at byen for enden af Oslofjorden er godt beskyttet af fjelde til alle sider.

Bergen byder også på varmere vejr end Danmark, men her er man ikke beskyttet i samme grad som i Oslo. Bergens høje middeltemperatur forekommer, fordi østenvind giver varmt sommervejr i en by, der ellers er kendt for regn.

Vestenvind giver mange regnvejrdage

Når vinden kommer fra vest, er det dog en helt anden sag, og derfor regner det hver anden dag i juli. I vestenvind tvinges fugtig luft fra Nordsøen til opstigning mod fjeldet. Det er netop årsagen til, at Norges næststørste by har over 200 regnvejrsdage om året.

Trondheim er endnu værre. Her er der normalt 19 regnvejrsdage i juli og 239 årligt.

Langtidsprognose peger på bedre sommervejr midt i juli

Langtidsprognoser fra det fælles europæiske regnecenter ECMWF viser, at første halvdel af juli bliver en smule mere våd end normalt i Nordeuropa, men at det vender midt i måneden.

Langtidsprognose for perioden 13-20 juli (beregnet 8. juni). Sandfarvet viser mellem 0,25 og 0,50 grader varmere end normalt. Den mørkere farve over dele af Norge, Danmark og Tyskland viser mellem 0,5 og 1,0 grader varmere end normalt.

Prognosen har tæt på normale temperaturer i begyndelsen af juli for Norge, Danmark og Tyskland. Midt på måneden ser det ud til at blive varmere i hele området. Der er vigtigt at pointere, at der er stor usikkerhed i denne prognose.

Dagligt antal solskinstimer i juli i gennemsnit.

I Danmark får vi normalt 6,3 solskinstimer dagligt i sommerferiemåneden, og selvom Oslo igen byder på mere sol, så er det generelt bedre mod syd.