Vejr

Lysende natskyer set på nattehimlen over Danmark

Skyerne ligger i 80 kilometers højde, hvor Solen kan skinne på dem - selv om natten.

Et af sommerhalvårets flotteste fænomener kunne natten til søndag ses hen over Danmark, hvor lysende natskyer dukkede op på nattehimlen.

De viste sig allerede fra omkring midnatstid, og var denne sommers foreløbigt mest tydelige lysende natskyer.

Der var flere, der brugte sommernatten udendøre med kameraet i hånden - og tog flotte billeder af sommerfænomenet.

De lysende natskyer kunne ikke kun ses over Danmark - også i både Frankrig og Østrig blev de set på himlen.

Og det er et imponerende skue at se skyerne, som ligger helt oppe i 80 kilometers højde, hvor solens lys kan skinne på dem, selv om solen er gået ned.

Dette kan kun opleves på vore breddegrader og kun i en kort periode om sommeren.

Det kan være en stor oplevelse at se lysende natskyer, og har man heldet med sig og lidt tålmodighed, kan man være heldig at se dem på klare sommeraftener og nætter nogle timer efter solnedgang.

De lysende natskyer er den skytype, der befinder sig allerhøjest over Jorden og dannes, når temperaturen i den ydre del af atmosfæren over de polare egne i løbet af sommerhalvåret falder til mellem minus 100 og minus 150 grader.

I løbet af foråret bliver små mængder vanddamp fragtet op i 80 kilometers højde, og derved kan vanddampen ved de ekstreme kuldegrader fryse til is på små partikler af meteorstøv.

Når solen om aftenen i skumringen kommer fem til ti grader under horisonten, og mørket falder på, træder de lysende natteskyer frem på den ellers mørke nattehimmel.

Det er således solens lys, der skinner på skyerne i stor højde.