Vejr

Sjælden støvdjævel set i Danmark

En efter danske forhold særligt veludviklet hvirvelvind blev set tirsdag i Sønderjylland.

På årets hidtil varmeste dag - tirsdag - kunne de fleste danskere nyde smukt solskinsvejr.

Det ellers fredelige sommervejr blev på kort tid sat på pause i Skodsbøl nær Broager i Sønderjylland, da en fascinerende hvirvelvind pludseligt opstod over et grusområde.

Heldigvis fik Preben Brock - som har optaget den flotte video - foreviget det spektakulære vejrfænomen, som i høj fart roterede rundt på jorden, og som strakte sig i en tynd, cylinderformet søjle op i luften.

Selvom det kunne ligne en mindre tornado, er fænomenet som oftest langt mere fredeligt.

Sådan en hvirvelvind kaldes på engelsk en dust devil - på dansk en støvdjævel.

Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor den kan få lov at stå stille i længere tid.

I april i år, blev der ved flere lejligheder set imponerende støvhvirvler, som her ved Brande, 17. april.

Det var netop tilfældet over gruset i Skodsbøl ved Broager, hvor der samtidigt var næsten vindstille.

Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis maskiner eller grusbunker på en byggeplads, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og så kan der dannes små hvirvler, som står ganske stille.

Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en allerede eksisterende hvirvel.

Det er dog sjældent, at man ser så veludviklede støvdjævle i Danmark, som tilfældet var det i Skodsbøl.

24. april i år blev der dog også dannet en, efter danske forhold, ganske imponerende støvdjævel i Enghaveparken midt på Vesterbro i København, ligesom der en uge inden blev observeret flere støvdjævle i Jylland.