Vejr

Varme dage i Indien - kom over 50 grader

Eftervirkninger af cyklonen Amphan fik temperaturen i indisk by op nær rekordhøjde.

Flere lande i det sydøstlige Asien plages for øjeblikket af en tung hedebølge. Særligt Indien og nabolandet Pakistan er hårdt ramt. Det skriver blandt andet Wetteronline.de.

Allerhøjest har temperaturen været i Churu i den nordvestlige indiske delstat Rajasthan, hvor temperaturen denne uge rundede 50 grader.

Temperaturen i Churu var dermed kun 1 grad under den indiske varmerekord, der blev sat 19. maj for fire år siden i en af delstatens andre byer Phalodi.

I Indiens næststørste byområde, Delhi, med over 16 millioner mennesker har temperaturen denne uge været oppe på 47,7 grader. Det er det varmeste i næsten to årtier.

Myndighederne har opfordret folk til at holde sig inden døre under hedebølgen.

Der dør hvert år et stort antal mennesker i Indien på grund af varmen, der i blandt andet Delhi let kan komme på den hede side af 40 grader.

Risikoen for hedeslag øges betydeligt, allerede når temperaturen kommer over 33 grader.

De mest udsatte er folk, der af omstændighederne er tvunget til at være udenfor. Det kan være, at deres job foregår ude i solen, eller at de er på vandring for at komme til et bedre sted at bo og arbejde.

Hedebølgen forventes at forsætte ind i weekenden. I Churu har de dog fredag fået temperaturer under 20 grader, da der er gået et skydække ind over området.

Ifølge BBC er cyklonen Amphan, der ramte dele af det østlige Indien og Bangladesh sidste uge, en del af forklaringen på de meget høje temperaturer.

Amphan er den kraftigste cyklon, der har ramt Ganges-deltaet siden 2007.

Ud over hedebølgen døjer Indien også med bekæmpelse af covid-19, og oven i det har en græshoppeplage også ødelagt afgrøder i blandt andet den varmeramte delstat Rajasthan.

Det er andet år i træk, at regionen rammes af en alvorlig hedebølge.

Sidste år varede hedebølgen fra midten af maj til midten af juni.