Vejr

Imponerende syn da ISS passerede Danmark - og den kan ses igen

Både onsdag og Kristi himmelfartsdag kan ISS ses som et meget lysstærkt objekt på aftenhimlen.

Klart vejr over store dele af landet gav tirsdag aften mange danskere mulighed for at se Den Internationale Rumstation, ISS, passere aftenhimlen.

Rumstationen kunne ses hele to gange i løbet af aftenen, og den mulighed var der mange, der benyttede sig af.

Et opslag på TV 2 Vejrets Facebook-side om muligheden for at se ISS passere forbi blev set af næsten 50.000 og delt mere end 100 gange - og efterfølgende strømmede det ind med billeder af den imponerende rumstation, der viste sig i et par minutter med næsten samme lysstyrke, som planeten Venus kan have på nattehimlen.

Første passage var klokken 22.18. Og selvom det var midt i aftenskumringen, kunne rumstationen tydeligt ses, da den fløj forbi.

Aftenens anden passage lige før midnat var den mest lysstærke af de to gange, og det så imponerende ud, da sollyset skinnede på rumstationens skrog og enorme solpaneler og lod den passere som et meget lysstærkt objekt på aftenhimlen.

Kan ses igen de kommende aftener

Så man ikke ISS tirsdag aften, har man chancen igen både onsdag aften og Kristi himmelfartsdag, hvor vejret de fleste steder vil give gode muligheder for at se rumstationen.

Onsdag skal man rette blikket mod syd klokken 23.06. Her vil ISS i 400 kilometers højde passere Centraleuropa og komme ind fra vest.

Man kan onsdag se rumstationen som et stærkt, lysende objekt på aftenhimlen, fra den når Den Engelske kanal og passerer videre ind over det centrale Tyskland. Siden bevæger den sig videre ind over Polen, inden vi atter mister den af syne, mens den bevæger sig hen over det nordøstlige Ukraine.

Kristi Himmelfartsdag kan den ses to gange. Både fra klokken 22.19 og igen fra 23.55 vil man mod syd kunne se den.

Tager halvanden time at komme en gang rundt om Jorden

Synet af ISS får man kun i ganske få minutter, da den kommer farende ind over Europa med en hastighed på næsten 28.000 kilometer i timen.

Med den hastighed tager det kun lidt over halvanden time for rumstationen at nå en gang rundt om Jorden.

ISS bevæger sig en bane i 400 kilometers højde, og lige nu er der tre mand ombord på rumstationen, der i september 2015 var bemandet af den danske astronaut Andreas Mogensen.

Rumstationen vil kunne ses om aftenen til og med 28. maj.

Først i løbet af juli måned vil den atter kunne ses på aftenhimlen fra Danmark.