Vejr

Evakuering er i gang - cyklonen Amphan rammer Indien og Bangladesh onsdag

Beboere opfordres tirsdag til at evakuere til krisecentre, før cyklonen Amphan har landgang.  Kazi Shanto / Ritzau Scanpix

Der advares om stormflod på op til seks meter til Vestbengalen og Bangladesh.

Cyklonen Amphan blev i går den første kategori-5 orkan i Den Bengalske Bugt i dette årtusinde, men er nu nedgraderet til en kategori-4 orkan.

Den vil heldigvis fortsat svækkes og rammer land onsdag som en kategori-3 orkan.

Centeret af Amphan ventes at gå i land i den indiske delstat Vestbengalen. Her er Kolkata (tidligere Calcutta) med 15 milioner indbyggere hovedstad og Indiens tredjestørste by. Der er en lille risiko for, at cyklonen bevæger sig lige ind over Kolkata.

Prognose af cyklon Amphans landgang. I Vestbengalen er der varslet op til 6 meter forhøjet vandstand, og op til 4 meter i Bangladesh.

Den røde linje på ovenstående grafik er cyklonens mest sandsynlige bane. Det skraverede område viser, at banen både kan blive enten en anelse vestligere eller østligere.

Hvis banen bliver østligere, vil stormfloden i Bangladesh blive større end de tre til fire meter, der i øjeblikket bliver advaret om.

Bølger ovenpå stormfloden

Udover stormfloden vil også voldsom vind og store bølger ramme Bangladesh's kyst og mange øer. I skrivende stund er bølgerne omkring Amphan 15 meter høje. Svækkelsen af Amphan, og det lave vand nær kysten, vil dog mindske bølgerne markant.

Vest for Amphan er der fralandsvind, så her bliver der ikke problemer med bølger.

Satellitbillede af cyklon Amphan (01B). Amhan har en diameter på 200 kilometer med orkanstyrke og cirka 500 kilometer med vindstyrke af tropisk storm.

Verdenshistoriens mest dødelige orkan, Bhola-cyklonen, ramte Bangladesh i 1970, og dødstallet blev opgjort til en halv million mennesker. Den værste stormflod i forbindelse med Bhola-cyklonen var op omkring ti meter.

Cyklon Amphan er endnu en kategori-4 orkan, men vil svækkes på sin færd mod nord. Efter landgang bliver Amphan hurtigt en kategori-1 orkan.

Selvom landgang af cykloner i Bangladesh er forholdsvis sjældne, så står landet for over 40 procent af alle dødsfald i forbindelse med orkaner. Det skyldes landets geografi og store befolkningstæthed.

Bangladesh er omtrent tre gange størrelsen af Danmarks areal og befolkningstallet er næsten 30 gange større.