Vejr

Tropisk storm strejfer USA - kan få betydning for vejret i Danmark

Den tropiske storm Arthur lå tirsdag eftermiddag dansk tid ud for North Carolina.  RAMMB/CIRA / NOAA

Store mængder regn og kraftig blæst i USA kan være med til at give os varmt forårsvejr sidst på ugen.

Årets første tropiske storm i Atlanterhavet bevæger sig tirsdag tæt på den amerikanske østkyst, som den strejfer med vindstød af stormstyrke og store mængder regn.

Arthur, der er navnet på den tropiske storm, blev dannet søndag nær Florida, hvorfra den har bevæget sig op langs USA's sydøstlige atlanterhavskyst.

Tirsdag bevægede stormen sig op langs staten North Carolina, og den lå ifølge National Hurricane Center klokken 17 dansk tid blot 30 kilometer fra statens østligste punkt, Cape Hatteras.

Arthur har givet vindstød nær stormstyrke langs kysten, ligesom der frem til i nat forventes at kunne falde op til 120 millimeter regn i det nordøstlige North Carolina.

Varme fra Arthur kan påvirke dansk vejr

I det kommende døgn vil den tropiske storm bevæge sig ud over Atlanterhavet med kurs mod Bermuda, men inden da vil den sende varm luft op i Nordatlanten - og det kan senere på ugen få betydning for det danske vejr.

Den varme luft udvikler ved mødet med kold polarluft ud for Newfoundlands kyst et lavtryk, der i løbet af ugen udvikler sig kraftigt på sin vej hen over Atlanterhavet.

Prognose for fredag: Kraftigt lavtryk har bevæget sig op i Nordatlanten og giver i første omgang Danmark varmt forårsvejr.

Lavtrykket vil være med til at sende varm luft frem mod Danmark Kristi himmelfartsdag og sandsynligvis også fredag, inden lavtrykkets tilhørende fronter i løbet af weekenden svinger ind over Danmark med regn - og måske endda torden.

Usikre prognoser

Resterne af varmen, som den tropiske storm sender op i Atlanterhavet, giver dog hovedbrud for prognosemodellerne, som erfaringsmæssigt har svært ved at håndtere den energi, gamle tropiske storme kan føre mod nordlige breddegrader.

Derfor er udviklingen af det kraftige lavtryk i Nordatlanten noget usikker, og dermed er det også usikkert, hvor meget varme der sendes mod Danmark, og hvornår fronten med regn gør en ende på det varmere forårsvejr.

Meget tyder dog på, at Kristi himmelfartsdag bliver med temperaturer på omkring 20 grader, og måske kan fredagen gøre kunststykket efter.