Vejr

Farlig cyklon nær Indien og Bangladesh udvikler sig hastigt

Billede fra Mozambique, der i marts 2019 blev ramt af cyklonen Idai. Idai var en kategori-3 orkan med samme styrke som Amphan ventes at nå. Mike Hutchings / Reuters/Ritzau Scanpix

Cyklonen Amphan vil de næste dage blive en kategori-3 orkan og har kurs mod Bangladesh.

Cyklonen Amphan udvikler sig nu både i samme bane og med samme styrke som verdenshistoriens mest dødelige orkan, Bhola-cyklonen.

Heldigvis ser Amphan ud til at miste noget af sin styrke, som den nærmer sig Bangladesh.

Prognose af cyklon Amphan (også kaldet cyklon 01B).  Søndag er Amphan en kategori-1-orkan, mandag kategori-2, og tirsdag kategori-3. Onsdag er styrken beregnet til grænseområdet mellem kategori 1 og 2.

Amphan er søndag en kategori-1 orkan, og den bevæger sig over usædvanligt varmt havvand, som er brændstoffet for tropiske cykloners udvikling.

Prognoser fra Joint Typhoon Warning Center beregner Amphan til at udvikle sig videre til en kategori-3 orkan på tirsdag. Det er en kategori højere end vurderingen i går.

Bangladesh er et af verdens mest sårbare lande, når en cyklon rammer. Sårbarheden skyldes stor befolkningstæthed, og at landet er en del af det lavtliggende delta til Gangesfloden.

Orkaners styrke

Der findes fem niveauer på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

- Kategori 1 har vindhastigheder på 32,5-42,4 meter i sekundet.

- Kategori 2 har vindhastigheder på 42,5-48,9 meter i sekundet.

- Kategori 3 har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for områderne, de passerer.

- Kategori 4 har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet.

- Kategori 5 har vindhastigheder på over 69,0 meter i sekundet. Her er der tale om en yderst voldsom orkan, som forekommer yderst sjældent.

Prognosen for Amphan viser, at den vil gå i land ved Bangladesh onsdag. Ifølge ovenstående prognose vil Amphan svækkes og nedgraderes til en kategori-1 orkan kort før landgang.

Indien og Bangladesh har flest dødsfald efter orkaner

Selvom Amphan svækkes før landgang, vil den alligevel være potentielt meget dødelig, fordi området er meget sårbart.

Bangladesh og Indien står for knap 70 procent af alle dødsfald efter cykloner de seneste 200 år. Og det er selvom, at Caribien, USA, Filippinerne og Japan meget oftere får besøg af voldsomme orkaner end Indien og Bangladesh.

Amphans bane minder om verdenshistoriens mest dødelige cyklon, der ramte Bangladesh i november 1970

Dengang nåede dødstallet op på 500.000 mennesker, og Bhola-cyklonen, som orkanen blev kaldt, bidrager i høj grad til, at over 40 procent af alle dødsfald som følge af orkaner er sket i Bangladesh.

I 1970 bestod Pakistan af Vestpakistan, som er det nuværende Pakistan, og Østpakistan, som er det nuværende Bangladesh. Nødhjælpsarbejdet, der blev styret fra Vestpakistan 1500 kilometer fra Østpakistan, blev kritiseret og var stærkt medvirkende til en befrielseskrig, som førte til oprettelsen af Bangladesh i 1971.