Vejr

Cyklon truer særligt sårbart område

Tyfonen Vongfong har lige forladt Filippinerne. Foto 15. maj 2020. Cyklon 01B i Den Bengalske Bugt er potentiet langt farligere. Ted Aljibe / Ritzau Scanpix

Prognoser viser, at cyklon kan udvikle og bevæge sig i samme bane som verdenshistoriens mest dødelige uvejr.

En tropisk storm er netop dannet i Den Bengalske Bugt, og ventes at blive en orkan søndag.

Sandsynligvis udvikler den tropiske storm sig til en kategori-2 orkan, men ifølge nogle beregninger kan uvejret udvikle sig til en kategori-3 orkan og bevæge sig langs Indiens østkyst direkte mod Bangladesh.

Cyklon 01B's styrke og bane. Cyklonen ventes at blive en kategori-2 orkan på mandag, og udvilke sig yderligere det næste døgn. Prognosen har landgang i Bangladesh onsdag.

Verdens mest dødelige cyklon, Bhola-cyklonen i 1970, bevægede sig i samme bane og var en kategori-3 orkan, da den ramte Bangladesh. Dødstallet efter Bhola-cyklonen er vurderet til 500.000 mennesker.

Bhola-cyklonens bane i 1970. Orkanen er verdenshistoriens mest dødelige med et dødstal på en halv milion.

Den tropiske storm 01B er netop dannet, og der er lige nu stor usikkerhed om den præcise styrke og bane. I dag er varslingssystemerne meget bedre end i 1970 og der vil blive holdt nøje øje med vejrudviklingen i de kommende prognoser.

Floddelta og placering gør Bangladesh ekstrem sårbar

Området omkring Den Bengalske Bugt og Bangladesh er på grund af befolkningstæthed og geografi meget sårbart.

160 millioner mennesker bor her på et areal svarende til tre gange Danmarks.

Når orkaner fra syd rammer Bangladesh, er det vand, som dræber

En stor del af landet er et lavtliggende floddelta fra Gangesfloden. Og nord for Bangladesh ligger Himalayabjergene, hvilket betyder, at orkaner ofte går i stå og sender voldsomme mængder regn til området. Det er regn, der skal løbe ud i floderne og til havet. Når vandstanden på grund af stormfloden er ekstra høj, kan regnvandet heller ikke komme væk. Herved sker yderligere oversvømmelser i det tætbefolkede land.

Samlet betyder det, at landet risikerer at blive ramt af store vandmængder fra begge sider.

 Overlevende fra Bhola-cyklonen, der ramte Østpakistan (nu Bangladesh) i November1970.

Den stormflod, som en cyklon medbringer, er ekstra farlig, fordi Den Bengalske Bugt er trekantet og lavvandet. Det får området til at virke som en tragt, og stormfloden vokser sig endnu større nær Bangladesh. Ved Bhola-cyklonen blev mange lavtliggende øer fuldstændig oversvømmet.