Vejr

Usædvanlig varme rammer Sydøsteuropa - Grækenland og Tyrkiet kan nå 40 grader

De næste dage kulminerer det første pust af usædvanlig varm luft over den sydøstlige del af Europa.

Mens koldt vejr for årstiden fortsat dominerer vejret over den nordlige del af Europa, så strømmer meget varm luft op over den sydøstlige del.

Det får man at mærke i Grækenland, Tyrkiet og i den sydøstlige del af Bulgarien, hvor man går en usædvanlig varm weekend i møde.

Allerede torsdag steg temperaturen til 36,4 grader i Kato Tithorea i det centrale Grækenland, mens man i den græske hovedstad, Athen, nåede 30,8 grader.

Endnu varmere var det i Tyrkiet, hvor indbyggerne i den vest-tyrkiske by Aydin kunne svede i 37,1 graders varme.

Temperaturen kan nå 40 grader i weekenden

Selvom temperaturerne allerede er væsentligt højere end normalt for midten af maj, så kulminerer varmen først lørdag og søndag.

Temperaturer over Sydøsteuropa søndag. Lokalt kan temperaturen endda nå 40-41 grader.

Her kan temperaturerne nå hele 40-41 grader over den centrale del af Grækenland og over den vestlige del af Tyrkiet.

I Athen kan temperaturen nå 35 grader, og det er ikke langt fra den højeste temperatur målt i den græske hovedstad i maj på 36,7 grader. Den rekord er fra 1890, hvor målingerne begyndte.

Varmen kommer fra Nordafrika

Den usædvanligt varme luft strømmer direkte fra den nordlige del af Sahara udover Middelhavet og videre mod nord og nordøst i retningen af Sydøsteuropa.

Torsdag nåede temperaturen i Algeriet 45,3 grader, og det er en del af denne glohede luftmasse, som bevæger sig mod Grækenland og Tyrkiet.

Hjemme i Danmark får vi i løbet af næste uge efterhånden også varmere og mere stabilt vejr - selvom der på ingen måde er udsigt til hedebølge.