Vejr

Minder om vinter - iskoldt majvejr i Norge

Sne i Trondheim 13. maj 2020. Flere steder i Norge oplever man usædvanligt koldt vejr for årstiden. Ritzau Scanpix

I den norske hovedstad, Oslo, stod man op til minusgrader mod normalt knap syv grader i midten af maj.

Det er ikke kun hos os i Danmark, at vi i disse dage oplever koldere vejr end normalt.

Iskold luft fra fra Nordpolen strømmede i weekenden ned over Skandinavien og Nordeuropa, og det har sendt temperaturerne ud på et veritabelt styrtdyk for årstiden.

Sammen med faldende temperaturer er nedbøren faldet som sne mange steder - helt ned til 200 meters højde, og det har iklædt en stor del af de norske maj-landskaber i en dyne af sne - som mest af alt minder om regulære vintertilstande.

Lokale kulderekorder

Ifølge det meteorologiske institut i Norge er der sat lokale rekorder visse steder i landet. Det gælder både i forhold til den pågældende lokalitets temperatur i maj, men også for enkelte fylker som helhed.

Den laveste temperatur målt i forbindelse med maj-kuldebølgen, er hele 12,8 graders frost i byen Bykle, der ligger i 632 meters højde i Agder fylke.

I den norske hovedstad, Oslo, stod man op til -1,7 grader mod normalt knap syv grader i midten af maj.

I den kolde nordenvind er der faldet sne - navnlig på nordvestsiden af de norske fjelde, hvor fugten fra luften bliver "vredet" ud af luften og falder som sne.

Mest snerige år i Troms og Finnmark i 23 år

Siden nytår er der faldet usædvanligt store mængder sne i den nordlige del af Norge. I henhold til de norske meteorologer er der i fylket Troms og Finnmark ikke set så meget sne siden 1997.

Torsdag morgen faldt der igen nysne, og det førte til flere glatføreuheld på vejene.

Luften over Trondheim (sort stjerne), onsdag, havde i løbet af de foregående fire dage strømmet direkte fra området nær Nordpolen mod syd og sydøst - til Skandinavien.

Det kolde majvejr fortsætter indtil midten af næste uge, hvorefter lunere luft strømmer op over Skandinavien fra syd og sydvest med højere temperaturer til følge.

Den laveste temperatur målt i maj i Norge nogensinde er isnende -25,0 grader. Den blev målt 1. maj 1971 i den nord-norske by Čoavddatmohkki i Finnmark.