Vejr

Her fik man den koldeste nat på denne årstid i 93 år

For Danmark som helhed blev det den koldeste nat på denne årstid i 25 år.

Selvom kalenderen viser 13. maj, og der kun er 19 dage, før kalendersommeren begynder, så var det alt andet end forårsvejr, man stod op til mange steder i landet onsdag morgen.

Flere steder vågnede jyderne op til frost i græsset og is på bilerne. Men det var ikke kun i græshøjde, der var frost. I Tylstrup nord for Aalborg målte DMI's vejrstation -3,3 grader, hvilket ikke er hverdagskost så sent i maj.

Derfor blev onsdagens lave temperatur i Nordjylland den laveste på denne årstid (13. maj og frem, red.) i hele 25 år, når vi ser på landet som helhed. Men det var ikke i Tylstrup, at nattens temperatur var mest spektakulær.

Vestervig i Thy havde den koldeste nat på denne årstid i 93 år

Da DMI i 1872 blev grundlagt, overtog instituttet et antal vejrstationer, som kunne bruges til at indsamle data om det danske klima. Andre nye stationer blev etableret af Meteorologisk Institut, så man kunne udvide antallet af vejrobservationer.

Flere steder i Nordjylland er der faldet byger med såkaldte snehagl i nattens løb. Det var også i Nordjylland, at de laveste temperaturer blev målt. Koldest blev det i Tylstrup, hvor temperaturen nåede ned på -3,3 grader.

En af de stationer er Vestervig i Thy, som begyndte at måle luftens temperatur 1. juni 1873. Derfor er der nu snart foretaget daglige målinger i 147 år, hvilket giver et unikt indblik i vejret på de kanter i halvandet århundrede.

Natten til onsdag blev der målt -1,4 grader i Vestervig, og et kig i de gamle temperaturmålinger viser, at nattens temperatur er helt usædvanlig så sent på foråret - og den koldeste af sin slags i hele 93 år.

Ikke siden 1927 er der målt så lav en temperatur så sent på foråret - og kun ved to tidligere lejligheder har det været koldere end nattens temperatur så sent i maj. Derudover er det den laveste temperatur overhovedet målt i maj i Vestervig i 49 år.

Den kolde luft for årstiden, der befinder sig over Danmark, gav tirsdag morgen den koldeste nat så sent på året i København i 79 år, da der blev målt 1,3 grader på Frederiksberg.

Måske ikke helt tilfældigt med kulde midt i maj

Selvom frosten i nat har været hård for årstiden, så er det måske ikke helt tilfældigt, at vi har køligere vejr midt i maj.

Ifølge overleveringerne ansås midten af maj i store dele af Europa som det tidspunkt, hvor man skulle vogte sig for, at nattefrosten kunne ødelægge bøndernes afgrøder.

De fem helgener Mamertus, Pankratius, Servatius, Bonifatius og Sofie, der har givet navn til dagene fra 11. til 15. maj, betegnes også som ishelgener.

Et hurtigt blik på gennemsnittet af den daglige middeltemperatur i maj fra 2011 til 2019 afslører en betydeligt køligere periode midt i måneden.

Fra 9. maj til 12. maj har der i gennemsnit over de ni år været et fald i middeltemperaturen på 1,4 grader, og først 18. maj er temperaturen tilbage på samme niveau som før det markante temperaturfald, der er sammenfaldende med de fem ishelgener.

Det er også bemærkelsesværdigt, at maj måneds absolutte kulderekord på -8,0 grader sat tilbage i år 1900 blev målt så sent som 14. maj, og flere af de allerkoldeste majnætter er indtruffet midt i måneden.

Den kommende nat kan vi igen opleve let frost flere steder.