Vejr

Årets første tyfon rammer Filippinerne torsdag

Tyfonen Vongfong ventes de næste dage at give oversvømmelser og stormskader til Filippinernes mest befolkede ø.

På Filippinernes største og mest befolkningsrige ø, Luzon, forbereder man sig på at blive ramt af en kraftig tyfon.

Tyfonen er årets første, og den har fået navnet Vongfong, som betyder hveps. Den ser ud til at ramme Filippinerne som en kategori tre orkan med vindstød på op til 230 kilometer i timen.

Orkaner inddeles i fem kategorier, og nær USA kaldes de "major hurricanes", når de er kategori tre, fire eller fem. Asien og Filippinerne er endnu mere vant til tropiske orkaner, og her skal man op på kategori fire eller fem for at kalde orkanerne supertyfoner.

Tyfonen Vongfongs forventede bane og styrke. Torsdag er Vongfong en kategori 2 orkan, men ventes fredag at nå kategori 3. .

På ovenstående grafik kan man se Vongfongs forventede bane. Den røde linje er den mest sandsynlige bane, men orkanen kan både gå østligere eller vestligere - vist med keglen. Går den længere mod vest, så vil større dele af Filippinerene blive ramt, mens en østligere bane kan skåne Filippinerne fra de værste ødelæggelser.

Når orkaner af kategori tre rammer Filippinerne, fører vinden ofte til dødsfald, men regnen og oversvømmelserne er næsten altid et endnu større problem.

Tyfoncenteret Joint Tyhoon Warning Center forventer, at Vongfong leverer mellem 250 og 500 millimeter regn. Det er så voldsomme mængder, at det antageligt skaber store oversvømmelser. Især i bjergrige områder kan det føre til tab af menneskeliv.

Ødelæggelser efter Sypertyfonen Haiyan i 2013, hvor over 6000 mistede livet på Filippinerne.

Nedenstående prognose viser lokalt 400 millimeter regn og over 100 millimeter til hovedstaden Manila. Der bor knap 25 milioner mennesker i området omkring Manila. I Danmark får vi til sammenligning årligt 712 millimeter regn.

Regnmængder fra Vongfong. Danmark får til sammenligning  årligt 712 millimeter regn.

Orkansæsonen begynder nu

Vongfong udviklede sig søndag til en tropisk storm og er sidenhen blevet en orkan. Det er årets første tropiske orkan på den nordlige halvkugle, men der er flere andre steder, hvor forholdene til udvikling af orkaner også er gunstige.

National Hurricane Center mener, at der er 70 procents sandsynlighed for dannelse af årets første tropiske storm nær Florida.

Område med risiko for dannelse af tropisk storm de næste fem dage.

Hvis der dannes en tropisk storm, kommer den til at hedde Arthur. Den ventes i øvrigt at holde sig ude over Atlanterhavet. Selvom sæsonen officielt begynder 1. juni, så har vi de seneste fem år i maj fået navngivet mindst én tropisk storm i Atlanterhavet.

Risiko for dræbende orkan til Indien eller Bangladesh

I Den Bengalske Bugt udvikler flere prognoser en tropisk orkan inden for den næste uge. Det holder man nøje øje med, da området er meget sårbart, og forholdene for cyklondannelse er meget gunstige. Havtemperaturen, som er en af de vigtigste parametre, er usædvanlig høj.

Prognose af udvikling af tropisk orkan i Den Bengalske bugt. Der er stor usikkerhed i prognosen.

Selvom der kun dannes få tropiske orkaner i Den Bengalske Bugt, har flere af verdenshistoriens mest ødelæggende orkaner ramt netop dette område. Det kan kun ske mellem monsunperioderne, som vi befinder os i nu. Snart begynder sommermonsunen (den våde monsun), og så kan der ikke længere dannes kraftige cykloner i området.

Den mest dødelige orkan nogensinde er Bhola-cyklonen, der i november 1970 ramte Bangladesh. Hele Ganges-deltaet blev oversvømmet, og en halv million mennesker omkom. Bhola-cyklonen var i øvrigt kun en kategori tre orkan - det samme som Vongfong ventes at blive.