Vejr

Coronalukket skisportssted gemmer rekordsne til næste sæson

I Finland kan skisportsentusiaster se frem til en tidligere sæsonstart, når forårssneen lægges tilbage på løjperne til september.

Det finske skisportssted Levi vil ikke ærgre sig over, at der er faldet rekordmængder af sne under coronakrisen – og dermed til ingen verdens nytte. I stedet forsøger de nu at gemme sneen til næste sæson. Det beretter BBC.

I Finland har de ligesom i Danmark haft en omfattende nedlukning på grund af den nye virus, og derfor har de finske løjper også været lukket for skiløbere de seneste måneder.

- Det er det snerigeste år i 50 til 60 år. Vi har 1,2 til 1,3 meter sne. Normalt er her proppet ved den her tid. Nu er der fuldstændig tomt, siger direktør i Levi Marko Mustonen til BBC.

De finske skisportssteder har tabt store millionbeløb, efter coronavirussen lukkede sæsonen to måneder før normalt. For hoteller og restauranter i skiområdene er op mod en tredjedel af sæsonens omsætning gået tabt.

Men finnerne lader sig ikke slå ud.

- Vi lægger alle vores kræfter i at gemme så meget sne som muligt til næste efterår, siger Marko Mustonen.

Sneen samles i store dynger højt oppe. Dernæst dækkes dyngerne med isolerende presenning, som normalt bruges i byggebranchen. Det skal holde varmen og ikke mindst regnen ude.

Tidligt igang igen

Levi oplyser på deres hjemmeside, at de gennem en måneds arbejde har indsamlet 150.000 kubikmeter sne. Snereserven betyder, at løjperne vil kunne genåbnes allerede til oktober.

Folkene bag sneredningen regner med, at kun 5 til 10 procent af sneen vil nå at smelte, selvom gennemsnitstemperaturen i Finland er helt oppe på 14 grader i juli.

Sneen lægges tilbage i løbet af september, og dermed vil løjperne kunne åbnes tidligere end de kunne, hvis de kun havde naturligt snefald.

- Vi ved ikke, hvornår den her pandemi ender, men det er stadig en meget stor del af mange menneskers liv at stå på ski. Og i vores branche er sneen det vigtigste, siger Marko Mustonen.