Vejr

Enorme temperaturkontraster på tværs af Danmark

I den nordvestlige del af Jylland har temperaturen dagen igennem været under ti grader - mens det har blæst fra nordvest. Birger Josephsen / Privatfoto

Temperaturforskel på over 15 grader på tværs af landet - fra knap syv grader til årets hidtil varmeste dag.

Mens man i den sydøstlige del af Danmark har kunnet nyde en stor del af søndagen i sommerlige temperaturer med kortærmet trøje og måske shorts, så har en passende påklædning i den nordvestlige del af landet derimod været en varm og vindtæt jakke.

En særdeles markant koldfront har siden morgenstunden bevæget sig fra den nordvestlige del af landet mod sydøst, og den har adskilt sommervarm luft på den ene side med meget kold luft for årstiden på den anden side.

Temperaturer over Danmark 10. maj 2020 klokken 16.50. Bemærk den store temperaturforskel fra nordvest mod sydøst. I boksen ses de tre højeste temperaturer målt søndag.

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

Selvom det har været svært at forestille sig, hvis man bor i den nordvestlige del af Jylland, så har søndag budt på de hidtil højeste temperaturer i 2020. Det skete, da temperaturen på Hammerodde på Bornholm nåede 22,6 grader midt på eftermiddagen.

Det er 1,4 grader højere end de 21,2 grader, der blev målt i Sydjylland 6. april, og som indtil søndag var årets hidtil højeste temperatur.

På store dele af Sjælland og Lolland-Falster har man også kunnet nyde søndagen med sommerlige temperaturer. I København steg temperaturen til 21,6 grader, mens temperaturen i Abed på Lolland nåede 20,8 grader.

I alt steg temperaturen til over 20 grader ved syv af DMI's vejrstationer i den sydøstlige del af Danmark.

Temperaturforskel på næsten 16 grader - og hurtigt temperaturfald

Mens den sommervarme luft fik termometret ved Hammerodde til at vise 22,4 grader blev der samtidigt blot målt 6,8 grader i Silstrup i Thy. Kombineret med frisk vind fra nordvest har det føltes anderledes råkoldt, og temperaturforskellen mellem Nordvestjylland og Bornholm var midt på eftermiddagen 15,6 grader.

I takt med, at koldfronten har passeret forbi, er den blevet efterfulgt af et meget brat temperaturfald. I Holbæk faldt temperaturen 3,8 grader på blot 20 minutter fra 17,6 til 13,8 grader mellem 15.20 og 15.40. Det skete akkurat som vinden skiftede retning fra sydvest til nordvest.

I aftentimerne fortsætter koldfronten sin vej mod øst, og på Bornholm vil fronten passere midt på aftenen. Her vil temperaturen også falde brat, efter at koldfronten passerer forbi.

... derimod har det været varmt sommervejr i de syd- og østlige dele af landet.

Det kolde majvejr bider sig fast

Den kolde luft, som strømmer nedover Danmark på bagsiden af koldfronten, vil dominere vejret over os de næste mange dage.

Både mandag, tirsdag og onsdag vil vi højest opleve temperaturer omkring ti grader om dagen, ligesom vi kan få flere nætter med frost.