Vejr

Imponerende skyformationer, da front passerede Danmark

Gustfront tiltrak sig stor opmærksomhed, da den passerede op over Jylland.

Fredag aften kunne man flere steder i Jylland og på Fyn se et imponerende vejrfænomen, da en front bevægede sig op over Danmark fra syd.

Der var tale om en gustfront, der viste sig med spektakulære skyformationer, som fik mange af TV 2 VEJRETs seere og brugere til at finde kameraet frem.

Gustfronten nåede Sønderjylland sent fredag eftermiddag, hvorfra den bevægede sig mod nord og især kunne betragtes langs Lillebælts kyst helt op til Trekantsområdet og det vestlige Fyn.

Gustfront ved Hejlsminde 1. maj.

Senere på aftenen blussede fronten op igen på sin vej mod nord, og især hen over Midtjylland kunne man inden solnedgang se de flotte skyformationer passere.

Gustfronten blev dannet ved, at kold luft fra bygelinjens indre strømmede ud mod den varmere luft nord for bygelinjen.

Her skød den kolde luft som en kile ind under den varme og fugtige luft, der blev løftet til vejrs. Derved kondenserede vanddampen, og der blev dannet denne 'gardinlignende' sky.

Gustfront ved Herning 1. maj

Et gammelt dansk ord for denne type sky er 'dravat', som typisk opstår i forbindelse med meget kraftige tordenbyger med en udtalt gustfront.

Når en dravat passerer, skifter vinden oftest retning, og vinden kan være meget stødende - deraf i øvrigt navnet 'gustfront'. Gust betyder vindstød på engelsk.

I forbindelse med, at gustfronten passerede, nåede vindstødene enkelte steder i den sydlige halvdel af Jylland op nær kulingstyrke.

Se flere billeder herunder af fredagens flotte skyformationer.

Gustfront ved Herning 1. maj
Gustfront ved Herning 1. maj
Gustfront på vej set fra Flovt ved Haderslev 1. maj.
Gustfront på vej ind over Herning 1. maj
Gustfront over Middelfart 1. maj.
Gustfront på vej set fra Flovt ved Haderslev 1. maj.