Vejr

Atter haloer over Danmark

Gennem længere tid har der været gode forhold for flotte himmelfænomener over Danmark.

Fredag var der endnu engang haloer på himlen over Danmark, og det fik igen billederne til at strømme ind til TV 2 Vejret.

- Vi sad og spiste frokost på terrassen, og pludselig opdagede vi den flotte halo omkring Solen. Det var et fantastisk syn, lyder det blandt mange andre fra Jakob Larsen fra Sdr. Nærå på Sydfyn.

At dømme efter billederne har haloerne været synlige over det meste af landet, og der har også i løbet af dagen været gode forhold for netop haloer.

En halo dannes, når der er iskrystaller i de højtliggende skylag. Når lyset fra solen rammer krystallerne, brydes det i 22 graders vinkel og danner dermed en cirkel om solen.

- En halo dannes som en lysende ring rundt om solen, når lyset passerer iskrystaller højt oppe over jorden. Iskrystallerne er almindeligt forekommende i forbindelse med et tyndt og næsten gennemsigtigt lag cirrusskyer, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

Der har i de seneste uger flere gange været haloer på himlen, og fænomenerne kulminerede den 14. april, hvor der ikke bare var den almindelige såkaldte 22 gradershalo, men også en lang række andre beslægtede halo-fænomener på himlen på en gang.

Halo-fænomener er en bred betegnelse for en række optiske syn udløst af solens spejling i iskrystallerne. Nogle er cirkler, andre er buer, og nogle er spejlinger af solen selv.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJR bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJR. Det gør du her. 

Ved nogle af fænomenerne spaltes lyset, så det ses i alle regnbuens farver. Ved andre er lyset hvidt.

Alt efter vinklerne og iagttagerens placering ses lyset som halo, bisol eller et af de andre fænomener. Og under optimale forhold kan man se hele pakken, hvilket er meget sjældent i Danmark, men det skete altså under 14. aprilhændelsen.

Allerede denne weekend vil vejret skifte fra det meget typiske højtryksvejr med masser af sol og klar blå himmel til en mere blandet vejrtype, og dermed kan det muligvis også betyde færre haloer i den kommende tid.