Vejr

Vild hvirvelvind midt i København

Torsdag blev flere københavnere vidne til en såkaldt støvdjævel i Enghaveparken på Vesterbro.

På en varm og næsten sommerlig torsdag blev flere københavnere på nærmeste hold vidne til en næsten tornadolignende hvirvelvind midt i Enghaveparken på Vesterbro.

Der var ikke en sky på himlen, men støvet fra grusoverfladen blev hvirvlet op i en cylinderformet hvirvel, mens folk kunne se på - eller ligefrem mærke det spektakulære vejrfænomen.

Videoen, der er optaget af Jonas Emil Friis, viser, hvorledes støvdjævlen fra parken bevæger sig ud på vejen for efterhånden at gå mere eller mindre i opløsning.

Kaldes en støvdjævel eller en høtyv

Selvom det kunne ligne en mindre tornado, så er fænomenet som oftest langt mere fredeligt.

Sådan en hvirvelvind kaldes på engelsk en dust devil eller på dansk en støvdjævel.

Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Det var netop tilfældet over gruset i Enghaveparken, hvor der samtidigt var næsten vindstille.

Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis maskiner eller grusbunker på en byggeplads, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan så dannes små hvirvler, som står ganske stille.

Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel, og støvdjævlen opstår.

Ses flere steder

København var det varmeste sted i hele Danmark torsdag, hvor temperaturen på Frederiksberg steg til sommerlige 21,1 grader først på eftermiddagen.

Det er ikke engang en uge siden, at man sidst kunne opleve støvdjævle flere steder i Danmark.

I Danmark kender vi også fænomenet som en høtyv, da det ofte er noget, som ses på høstede marker i sensommeren, hvor hvirvelvindene kan løfte hø og halm til vejrs.

Normalt er støvdjævle relativt harmløse, men i sjældne tilfælde kan de være kraftige nok til at forårsage materielle ødelæggelser eller endog skader på mennesker.

Selvom de fleste vil huske torsdagsvejret som varmt, sommerligt og vindstille, så er der nok et antal københavnere, der har fået en vejroplevelse, de sent vil glemme.