Vejr

Den længste tørvejrsperiode i fire år slutter nu

Vi har haft 11 dage i træk uden en dråbe regn på landsplan.

Det er knastørt udenfor. Dag efter dag, skinner solen fra en stort set skyfri himmel.

Men det ser nu ud til at ændre sig.

Fra i eftermiddag - og i løbet af aftenen - vil en koldfront passere ned over Danmark fra nord, og i den forbindelse kan der dannes byger. De vil navnligt kunne ramme den nordøstlige del af landet, hvor der stedvis kan falde et par millimeter regn. På landsplan vil der ikke falde meget, men nok til, at tørvejrsperioden per definition ikke vil inkludere i dag.

Aftenens frontpassage er første 'varsel' om en gradvis ændring i vejrmønsteret over Danmark. Fra at have været udelukkende højtrykspræget længe, vil det efterhånden blive mere ustadigt.

Det betyder blandt andet, at vi i løbet af næste uge kan få mere regn, hvilket vil komme mange af de tørkeramte jorde til gode. Der vil dog fortsat også være perioder med solskin - mens temperaturerne vil befinde sig mellem 12 og 15 grader de fleste dage.

Nedbør frem til lørdag morgen klokken 7.

Knastør april

I april er der indtil videre blot faldet 5,2 millimeter - hvor der til sammenligning faldt 14,5 i samme måned sidste år.

Navnlig har de sidste 11 dage været knastørre - og ingen af DMI's regnmålere har registeret nedbør. Derfor kan de seneste 11 dage betegnes som landsdækkende tørvejrsdage.

Sidst, Danmark oplevede regn, var 12. april, hvor der kun faldt 0,1 millimeter på landsplan.

Længste landsdækkende tørvejrsperiode i fire år

Det tørre vejr - og den sammenhængende periode helt uden regn - kan der gå ganske længe mellem at opleve.

Det smukke, solrige og knastørre vejr, bliver efterhånden mere ustadigt.

Sidst, vi oplevede en længere periode med knastørt vejr på landsplan, skal vi lidt over fire år tilbage for at finde. Fra 9. til 20. marts 2016 (begge dage inklusiv), faldt der ikke regn, hvilket sammenlagt gav os 12 dage med tørvejr i hele landet.

Selv i den meget tørre sommer 2018, oplevede vi maksimalt ti dage i træk med tørvejr i hele landet. Til gengæld faldt der generelt meget lidt nedbør, når det regnede, hvilket kombineret med meget sol og høje temperaturer gjorde tørken alvorlig.