Vejr

Vinden blæste flotte figurer af sand

En roterende vind har dannet op til 30 centimeter høje figurer af vådt sand.

Da Susan Larsen fredag kom ridende med sin veninde i klitterne ved Rødhus i Nordjylland, opdagede de nogle underlige formationer i sandet.

Inde ved klitten stod nogle op til 30 centimeter høje figurer, der nærmest lignede en form for moderne kunst. Figurerne stod lige, hvor klitterne ender ned mod stranden.

- Det er ikke noget, jeg har set deroppe før, siger hun.

Susan Larsen har heste og er vant til at ride på stranden og i klitterne, og hun er sikker på, at hun ville have set det før, hvis det var et relativt normalt fænomen.

De var taget ud for at ride i det gode vejr efter to dage med megen blæst. Og netop blæsten rummer en god del af forklaringen på de flotte figurer.

- For mig at se er det en rest af vådt sand, der er formet af vind hele vejen rundt, fortæller naturgeograf Merete Binderup fra det geologiske forskningscenter GEUS.

Vind og vådt sand

Hun har skrevet speciale i netop kysterne, og hun har heller ikke set tilsvarende figurer før, men tør godt komme med et bud.

- Det er vinden, der har blæst tørt sand væk fra en fugtig flade, der så står tilbage, og det må være et sted, hvor vinden kan blæse rundt og rundt for at danne figurerne, siger hun.

Figurerne er i sagens natur ganske skrøbelige og vil være blæst væk på nuværende tidspunkt.