Vejr

Fascinerende hvirvelvinde set flere steder i Danmark

Imponerende støvdjævel set ved Brande, 17. april 2020. Jacob Mortensen / Privatfoto

De sidste par dage har man flere steder i landet kunne opleve såkaldte støvdjævle - og de kommende dage kan man fortsat være heldig at se dem.

I Vestjylland blev Anna Katarina Meldgaard Dam søndag vidne til en spektakulær, nærmest tornado-lignende hvirvelvind midt ude på en pløjemark. Der var ikke en sky på himlen, men støvet fra marken blev hvirvlet op i en cylinderformet hvirvel.

Det samme fænomen blev foreviget af Jacob Mortensen, der på en byggeplads i Brande kunne se en særdeles imponerende hvirvelvind af støv - på en ellers skyfri og rolig forårsdag.

Kaldes en støvdjævel eller en høtyv

Og selvom det kunne ligne en mindre tornado, så er fænomenet som oftest langt mere fredeligt.

Søndag blev denne støvdjævel set nær Tarm i Vestjylland.

Sådan en hvirvelvind kaldes på engelsk en dust devil eller på dansk en støvdjævel.

Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Det var netop tilfældet over den mørke mark - og på gruset ved byggepladsen - hvor der samtidigt var næsten vindstille.

Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis maskiner eller grusbunker på en byggeplads, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan så dannes små hvirvler, som står ganske stille.

Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen opstå.

Støvdjævlen ved Brande set i sin fulde, lodrette udstrækning.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel, og støvdjævlen opstår.

I Danmark kender vi også fænomenet som en høtyv, da det ofte er noget, som ses på høstede marker i sensommeren, hvor hvirvelvindene kan løfte hø og halm til vejrs.

De kommende dage, som byder på solskin, generelt rolige vindforhold og opvarmede jorde, kan man igen være heldig at opleve støvdjævle rundt omkring i landskabet.