Vejr

Danmark ramt af værste forårstørke i mindst 15 år

Tørken kradser - her i et støvet Midtjylland 16. april Ole Sørensen / Seerfoto

Efter en måned uden nedbør af betydning er det nu knastørt i stort set hele landet.

Gummistøvler, watertubes og åer, der går over deres breder, er skiftet ud med vandkander, vandingsanlæg og støvede marker. Blot få måneder efter store dele af Danmark stod under vand, er man mange steder i landet nu ramt af tørke.

Der er mange haveejere og landmænd, der allerede nu har været ude med haveslange og kunstvandingsanlæg, for at planter og afgrøder ikke skal tage skade af den tørke, der nu begynder at kradse hen over Danmark.

Lige nu står de fleste danske jorde og mangler mellem 60 og 90 millimeter regn. Siden 19. marts har vi blot fået 5,9 millimeter regn på landsplan, og det betyder, at de store mængder vand, der er fordampet fra jorden i det solrige og tørre forårsvejr, ikke er blevet erstattet.

De seneste uger har både tør luft, masser af sol og blæsende vejr gjort sit til, at der er sket en relativ stor fordampning.

Under optimale jordbundsforhold fordamper der lige nu tre millimeter vand i døgnet.

Det har på under en måned sendt tørkeindekset op på rekordhøjder for årstiden.

Tørken kradser mest på Sjælland og Fyn

Fordampningen øges ved høje temperaturer, stor solindstråling, meget vind og lav luftfugtighed.

I gennemsnit for hele landet har vi et vandunderskud på hele 82 millimeter, og DMI's tørkeindeks, der fortæller, hvor meget nedbør jorden mangler for at være helt vandmættet, lyder fredag på 8,2.

Tørkeindekset kan maksimalt nå en værdi på 10, der svarer til, at jorden mangler 100 millimeter regn.

Så langt er vi dog ikke endnu, og der er også store regionale forskelle på, hvor meget tørken kradser i Danmark. På Sydsjælland og Fyn er nedbørsunderskuddet størst, mens tørkeindekset er lavest i Nordvestjylland.

Højeste tørkeindeks så tidligt på foråret

Fredagens tørkeindeks på 8,2 er det højeste set så tidligt på året, siden DMI begyndte at anvende tørkeindekset i 2005.

Tørken overgår 2019, der er det hidtidige rekordår for forårstørke. Sidste år lød tørkeindekset 17. april på 6,6.

Gennemsnittet for tørkeindekset for årene fra 2005 til 2019 er til sammenligning blot 2,0.

Kan give planter tørkeskader

Med et tørkeindeks på 8,2 kan tørken allerede mærkes hos haveejere og landmænd.

Plantevæksten berøres, når planterne kun har 60 procent eller derunder af den maksimale mængde vand i vandmagasinerne til rådighed.

Er der mindre vand i jorden, kan planterne får tørkeskader.

Der er dog store forskelle afhængig af jordtyper, og de sandede jorde i Vestjylland er dem, der dårligst tåler vandmangel.

Her kan der allerede opstå tørkeproblemer ved et vandunderskud på 30 millimeter, mens vegetationen på de lerede jorde i den østlige del af landet først får problemer ved cirka 80 millimeters vandunderskud.

Det betyder, at hele landet reelt set er ramt af tørke.

Allerede sidste weekend begyndte de første landmænd ifølge Landbrugsavisen at kunstvande på de letteste jorde i Jylland.

Der vandes ved Sønder Hygum nær Ribe 15. april.

Tørken fortsætter

Med udsigt til yderligere en uge med tørt vejr ventes tørkeindekset de kommende dage at stige yderligere, og vi kan meget vel slå rekorden for højeste tørkeindeks i en forårsmåned.

Den lyder på 9,6 og blev nået under det meget tørre forår sidste år.

Den absolutte rekord er fra den knastørre sommer i 2018, hvor tørkeindekset 14 dage i træk i starten af juli lød på 10,0.