Vejr

109 kilometer langt 'ar' efter tornado kan ses fra rummet

Tornadoer trækker et tydeligt spor af ødelæggelse, når de baner sig vej gennem landskabet.

En tornado har en altødelæggende kraft. Biler slynges rundt, tage flås af, og træer rives op med rode. Faktisk kan en tornado have så megen kraft, at sporene kan ses fra rummet.

I påsken gik det ud over flere af de amerikanske sydstater, hvor mindst 34 mennesker mistede livet.

NASA har offentliggjort et satellitbillede af et område i Mississippi. Her har den kraftigste af de mindst 12 tornadoer, der ramte staten, trukket et 109 kilometer langt spor gennem landskabet.

Ifølge den amerikanske National Weather Service var tornadoen en EF4, og det er den næsthøjeste kategori på den forbedrede Fujita-tornadoskala. Det svarer til vindstød på mellem 265,6 og 320 kilometer i timen. Det er den kraftigste tornado, der nogensinde har ramt Mississippi, og den kostede i sig selv syv af de omkomne livet.

Skalaen beskriver en EF4 som tilintetgørende. Det vil sige, at selv velbyggede huse kan jævnes med jorden, og løst gods flyver rundt med dødbringende kraft.

På det varmefølsomme billede fra NASA er det indtegnet, hvor vejene ligger, og når det sammenlignes med det almindelige satellitbillede, kan det ses, at sporet er bredere end vejene i området. Ifølge National Weather Service var tornadoen over tre kilometer i bredden.

Det ramte område fremstår varmere på billedet, fordi den bare jord, hvor bevoksningen er revet til side, bliver varmet hurtigere op af solen.

Tornadoerne ramte så langt vestpå som Louisiana, og der var tornadovarsler fra Florida og helt op til Virginia.

Her kan du se billederne fra før og efter, tornadoen ramte East Brainerd Elementary School i Tennessee:

East Brainerd Elementary School i Tennessee før tornadoen.
East Brainerd Elementary School i Tennessee efter tornadoen.

Det er ikke usædvanligt, at tornadoerne rammer i april. Foråret er højsæson for kraftige uvejr med tornadoer.

- De kraftige uvejr opstår gerne på grænsen mellem varm, fugtig luft fra den Mexicanske Golf og kold, tør luft fra det nordlige USA og Canada, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt:

- På denne årstid er temperaturkontrasterne store, og det kan være med til at forstærke de meget kraftige tordenbyger, som kan give tornadoer og kæmpehagl.

En boligkvarter i Chattanooga Tennessee før og efter tornadoen:

Et boligkvarter i Chattanooga Tennessee før tornadoen.
Et boligkvarter i Chattanooga Tennessee efter tornadoen.