Vejr

Så vildt syn på himlen over Danmark: Som at vinde en million

Entusiast har ventet mere end 15 år på himmelfænomenet, der ramte Danmark tirsdag den 14. april.

Da solen stod op tirsdag morgen, sendte den sine stråler ned mod et højtliggende dække af cirrusskyer, og kom dermed til at skabe et af de flotteste himmelfænomener over Danmark i mange år.

En lang række fænomener, heriblandt såkaldte haloer og bisole, kunne ses på himlen over Danmark på én gang.

En af de danskere, der observerede nogle af dem, er Anders Falk Jensen fra Them syd for Silkeborg.

- Jeg er stadig lidt høj over det, siger han.

Faktisk føler han det, som om han har vundet en million kroner. Ikke bare var han heldig at opdage fænomenet i god tid. Meget tyder også på, at han befandt sig et af de bedste steder i landet til at opleve det himmelske syn.

TV 2 Vejret har modtaget hundredvis af brugerbilleder, og de koncentrer sig om det midterste Jylland, men der er også observationer relativt langt mod nord og syd.

- Jeg har selv observeret mange sjældne halofænomener i Danmark gennem årene, men ingen har været i samme klasse som det tirsdag, og det bør gå over i historien, siger Anders Falk Jensen.

Hvad er halo-fænomener?

Halo-fænomener er en bred betegnelse for en række optiske syn, der opstår, når solens lys reflekteres i cirrusskyernes iskrystaller, så det ser ud, som om der er cirkler rundt om solen, eller at der er bisole eller tangentbuer. Ved nogle af fænomenerne spaltes lyset, så det ses i alle regnbuens farver.

Fænomenerne optræder som regel enkeltvis eller som fragmenter, og det er meget sjældent, at det vil være muligt at se stort se alle lærebogens eksempler på en gang som ved 14. april-hændelsen.

Anders Falk Jensen har på amatørbasis beskæftiget sig atmosfæriske lysfænomener gennem knap 20 år, og sidst han havde en tilsvarende oplevelse, var tilbage i marts 2005. Dengang sad han som passager i et tog og nåede ikke at få taget billeder.

For Anders Falk Jensen var det heldigt, at han nåede at opleve synet. Havde han været kørt på arbejde som lokofører, kunne han været gået glip af det syn, han havde ventet på i 15 år.

Lod morgen maden stå

Heldigvis så han det ud af køkkenvinduet ved ottetiden, da han var ved at lave sin morgenmad.

- Jeg skulle bare ud med kameraet med det samme. Det skulle dokumenteres. Morgenmaden sprang jeg over, fortæller han.

Det drejer sig særligt om at få indfanget nogle af de mere usædvanlige af fænomenerne, så man efterfølgende også kan få fastslået, hvad der er tale om.

- Jeg er i gang med at analysere billederne, og der er nogle ekstremt sjældne former imellem. Jeg tror faktisk aldrig, de er fotograferet i Danmark før, siger Anders Falk Jensen.

Kraftig lys

Som mangeårig entusiast var han ikke i tvivl om, at det her var noget helt særligt.

Der var allerede flere af de lysende halo-fænomener på himlen, da han kiggede ud af køkkenvinduet.

- Det var så kraftigt og lysstærkt, at jeg følte, jeg bare kunne række hænderne op efter det. Solhunden var næsten lige så blændende som solen selv, forklarer han.

En solhund er betegnelse for en af de lysende bisole, der kan ligge ude til siden for solen.

Kommer nok til at vente længe

Anders Falk Jensen har gennem sin mangeårige interesse kontakt til forskere i England og Finland, som vil kigge på hans billeder.

Derudover er han stadig i gang med at fordøje oplevelsen og indsamle mere information om 14. aprilhændelsen. Information han vil dele med sine medentusiaster i England og Finland.

- Jeg prøver at give min viden videre, og så glæder jeg mig ellers til igen at se noget tilsvarende, men det kommer nok til at tage mange år, slutter Anders Falk Jensen.