Vejr

Ekstremt kraftig cyklon rammer østat i Stillehavet

Østaten Vanuatu i Stillehavet er blevet ramt af en kategori 5-cyklon.

En ekstremt kraftig tropisk cyklon har i løbet af det seneste halve døgn ramt stillehavsøstaten Vanuatu. Det er sket med ekstreme vindhastigheder på langt over almindelig orkanstyrke.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Med middelvinde på 69 meter per sekund og vindstød på 82 meter per sekund er den tropiske kategori 5-cyklon Harold den kraftigste på orkan-skalaen.

Orkan begynder ved 32,7 meter per sekund, og det kraftigste vindstød målt i Danmark er 53,5 meter per sekund i forbindelse med orkanen Allan, 28. oktober 2013.

Stormflod, bølger på over 20 meter og store mængder regn

Harold, som blev dannet 1. april, har de sidste fem dage taget voldsomt til i styrke, og passerede fredag i sidste uge Salomonøerne. Her var Harold dog blot en tropisk storm, mens den de sidste tre døgn har undergået en hastig intensivering.

Da Harold mandag lokal tid ramte østaten Vanuatu, skete det med en vandstandsstigning på 90 centimeter, og bølger der ud for kysten stedvis var mere end 20 meter høje.

Derudover er der faldet store mængder regn i forbindelse med passagen af Harold, som i øjeblikket bevæger sig mod sydøst med cirka 20 kilometer i timen.

Som det ses på satellitfilmen ovenfor, bevægede Harolds øje sig lige ind over østaten.

Harold er den kraftigste cyklon der har ramt Vanuatu, siden den ekstremt kraftige cyklon Pam ramte østaten i marts 2015. Pam er den næstkraftigste cyklon, man har registreret i det sydlige Stillehav.

Indtil videre har Harold kostet fem mennesker livet, mens 22 personer fortsat er meldt savnet.

I løbet af de kommende to døgn kan Harold ramme Fiji-øerne som en kategori 3-cyklon - selvom den mest intense del af cyklonen forhåbentligt bevæger sig sydom.